Рио де Жанейро продължава да живее в ритъма на спорта.

Със зрелищна церемония на стадион "Маракана" беше открита Параолимпиадата.

Един от най-забележителните моменти настъпи, когато ярка светлина временно "заслепи" публиката, разказва NOVA TV

Идеята беше да се покаже на зрителите света, в който живеят параолимпийските спортисти, принудени да разчитат на едни сетива за сметки на други. До 18 септември състезатели от 160 страни ще премерят сили в 23 спорта. Нашето участие ще започне с Иванка Колева, която се състезава в тласкането на гюле.

Зрелищно откриване, политически и спортни скандали. След като руските параолимпийци бяха отстранени от игрите и гледаха откриването от трибуните, член на отбора на Беларус развя руското знаме, а малко по-късно му беше отнета акредитацията за Параолимпиадата.

37-годишната белгийска параолимпийка Марика Вервурт, която страда от нелечимо заболяване, пък обяви, че обмисля варианта за евтаназия след края на игрите в Рио.

Шест държави от общо 161 участващи изпращат свои атлети за първи път на Параолимпийски игри. Сирийски плувец, който е изгубил крака си при взрив, и ирански хвърляч на диск пък са двамата единствени състезатели в отбора на бежанците.

В българския параолимпийски отбор влизат седем параолимпийци. Те ще се състезават в дисциплините копие, диск, гюле, 100 метра, 1500 метра, спортна стрелба и тенис на маса.