Полякът Матеуш Грабис от отбора на Востер спечели втория етап от 70-ото издание на Колоездачната обиколка на България - 108,3 километра от Троян до Казанлък.

Грабис стигна до успеха, след като надделя във финалния спринт над чеха Михал Шуран от ЕйТиТи Инвестмънтс, който обаче се оказа новият лидер в генералното класиране.

Днешният етап включваше преминаване на най-тежката височина в тазгодишната обиколка - Шипка от страната на Габрово - и именно това изкачване реши до голяма степен първите две места в крайното класиране. Грабис и Шуран успяха да се откъснат от основната група и до финала никой от останалите участници не успя да ги застигне. Грабис финишира с време от 2 часа, 39 минути и 37 секунди, а съдиите дадоха време с две секунди по-бавно на чеха.

Пръв през Шипка премина Шуран. Чехът караше пред Грабис до последните 300 метра от етапа, когато на финалната права в Казанлък бе разминат от по-свежия Грабис. Позициите на двамата бяха поставени под въпрос единствено от италианеца Лиам Бертацо, но неговите усилия ми позволиха само да се доближи до двамата лидери на 23 секунди. Останалата част от основната група финишира на 48 секунди след победителя Грабис. В нея бяха и българите Йордан Петров (22-ри), Мартин Папанов (24-ти), Преслава Балабанов  (31-ви), Габриел Грозев (32-ри) и Мартин Маринов (34-ти).

С второто си място в днешния ден Шуран взе "жълтата фланелка" на лидер в генералното класиране от съотборника си и сънародник Томаш Якоубек. Шуран има преднина от 33 секунди пред Якоубек и 35 секунди пред словака Лукаш Кубиш от Дукла Банска Бистрица. 

"Зеленото трико" за най-активен състезател остава на гърба на унгареца Жолт Ищлщекер, който бе много активен и при двете спринтови премии в началото на днешния етап. Шуран пък поведе и в класирането при катерачите, което носи "бялата фланелка на червени точки". 

Швейцарът Лука Йени от Едюкейшън Фърст остава на първо място в класирането за  "бялата фланелка" за най-добър състезател до 23 години.

Във вторник предстои най-дългият етап от Обиколката на България тази година - 180 километра от Казанлък до Бургас. Очаква се той да бъде особено подходящ за спринтьорите и някой от тях да спечели етапната победа.