Словенската звезда в колоезденето Тадей Погачар заяви, че не изключва възможността да се прицели сериозно в хеттрик от победи в големите състезания в своя спорт – Тур дьо Франс, Джиро д‘Италия и Вуелтата в рамките на една година. Но отказа да се ангажира с конкретен период и обясни, че това може да се случи някъде напред в бъдещето.

"Може би ще успея да го постигна в рамките на един сезон, но когато съм малко по-възрастен", коментира Погачар в интервю за словенския вестник Дело, публикувано днес.

Седем колоездачи са успели да постигнат победи в трите най-престижни колоездачни състезания в историята – начело с белгийската легенда Еди Меркс, но никой не е успял да го направи в рамките на една и съща калeндарна година.

В момента на 26 години, Погачар успя да спечели Джирото и Тур дьо Франс през 2024-а година, както и световната титла. Но реши да не участва във Вуелтата, което доведе до повдигане на вежди, особено в родината му.

Погачар обаче каза, че иска и съотборниците му да печелят, тъй като "няма причина да бъде алчен за отличия и победи в отбора и да си създава врагове у дома". Освен това, той каза, че световната титла предлага съвсем различна светлина в неговите очи.

"Розовата фланелка на Джирото и жълтата на Тура са страхотни, но но ти можеш да ги носиш само три седмици. Докато фланелката на световния шампион, която е в цветовете на дъгата, се носи във всички състезания. И се откроява. Хората могат да видят, че световният шампион е там", каза още Погачар за мотивите си как е избрал състезания през отиващата си година.

Също така Погачар заяви, че през 2025-а година ще участва в две големи обиколки, вероятно в Тура, където ще се бори за четвърта титла, и във Вуелтата, където през 2019-а остана трети. И по всяка вероятност ще направи нов опит да спечели пролетната класика Милан – Сан Ремо, където все още не е триумфирал.