Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова бяха отличени за "Атлет и атлетка на България" за 2023 година.

19-годишната Миткова направи дебюта си при жените на голямо състезание през 2023 година с участие в скока на дължина на европейското първенство в зала в началото на годината.

На шампионата в Йерусалим тя също като Саръбоюков завоюва сребърен медал. През май месец на турнира в София "Нови звезди" пловдивчанката направи лично постижение от 6,54 метра.

"2023-а бе една тежка година за мен заради контузията малко преди Европейското. Няма следа вече от контузията. Надявам се тази година да съм здрава и да имам повече късмет, а успехите ще дойдат", заяви Миткова след награждаването.

startphoto.bg
65 снимки

"След контузията изобщо не мислех, че можем да се откажем. Първите дни не можех да ходя, но след това започнах физиотерапия. Взехме бързи мерки, тренирахме по-малко, а впоследствие започнах и малко по-тежки тренировки. Не се притеснявах да отида на Европейското и да дам всичко от себе си", каза още тя.

"Предстоят състезания, в които да покажа, че съм във форма и още от сега да покривам нормативи за лятото. В събота ми е първото състезание. С дългия скок ще започна на 21-и януари с турнир в Люксембург. Повечето цели са ми през лятото. Моята цел е нормативът за Европейското за мъже и жени в Рим", допълни 19-годишната.

"Самочувствие имам, доказала съм последните две години, че имам качествата", сподели още тя.