Южноафриканският олимпийски и параолимпийски атлет Оскар Писториус днес се появи в съда за последните аргументи по съдебното дело в Претория, което се води срещу него за убийството на неговата приятелка Реева Стеенкамп.

Адвокатите на спортиста, който се състезава с помощта на специални протези, приключиха с излагането на своите аргументи в началото на миналия месец. Случаят вече 40 дни не слиза от световните информационни канали, като интересът към него може да се сравнява единствено с делото срещу състезателят по американски футбол Орентал Джеймс Симпсън, който през 1995 година бе оправдан за убийството на бившата си съпругата и нейния приятел.

Писториус е заплашен от доживотен затвор, ако бъде признат за виновен в умишлена стрелба по Стеенкамп в тяхното общо жилище на 14 февруари миналата година. Пред съда той поддържа версията, че е открил огън, тъй като взел приятелката си за крадец.

Според правни експерти в РЮА Писториус не се е справил добре по време на тридневните кръстосани разпити и това може да се окаже ключово за крайния изход на делото.