Плувецът Петър Стойчев отново разказа за едно от най-големите предизвикателства в живота си. Той ни направи съпричастни в историческото плуване в Антарктида и победата в първия в историята организиран плувен маратон с дължина 1000 метра.

Петър Стойчев говори в "Здравей, България" по NOVA.

"Вече се чувствам прекрасно, много добре, на родна земя, тук - у дома. Подготвях се на басейна Спартак, нямаше как да се подготвя в ледени води, защото тук лятото се проточи. Опитах се да контролирам организма и емоциите си. Много ми беше студено, но се опитах да остана концентриран. Самото пътуване до там беше обсипано с много интересни моменти", сподели Стойчев.

"Когато беше дадена командата да си свалим дрехите, беше един преломен момент. Защото рязко изведнъж усещаш студа около себе си. Втората команда - да влезем във водата - вече преминаваш през една от най-трудните фази на състезанието - големия контраст на температурната разлика между тялото и водата. Никога по време на моята кариера не съм мислил негативно. Това е моят съвет към всеки, който си е поставил някаква цел. Никога да не мисли негативно."

"По време на плуването, получавах знаци с ръце от лодката, знаех къде се намирам, както и че водя. След като отминаха тези емоции, всичко на кораба се промени, на кораба направихме голям купон - всички танцуваха на българска музика", завърши Петър Стойчев.