Огромна чест заслужи най-успелият ни състезател в плувния маратон – Петър Стойчев.

Във впечатляващата му кариера блестят множество медали и купи, фигурират световни рекорди и награди.

Преди два дни той бе удостоен с поредното признание. Той стана пъpвият бългapcĸи пpeдcтaвитeл нa плyвнитe cпopтoвe в мeждyнapoднaтa Зaлa нa cлaвaтa във Фopт Лoдъpдeйл.

„Самият аз трудно мога да намеря точните думи от това, което се случи. Виждаме, че там има място за големите плувни нации и в един момент един момент едно малко кътче за малка България в мое лице. Това не означава, че няма да има и някой друг българин, който да намери място в Залата на славата.”

Съпругата на Петър Стойчев, Ася, пък е участничка на Олимпийските игри в Атина 2004 като състезателка по синхронно плуване.

Защо Петър Стойчев сподели, че ще постави ценната си награда на едно от най-високите места сред своите трофеи?

„Всички други медали ги дължах само на себе си. Тази награда идва от други хора, върху които нямам влияние. В Залата на славата не можеш да влезнеш с връзки. Това е едно признание за успешната система на българския спорт, в която съм се развил. За добрата и прилична спортна база, когато съм тренирал с моите треньори. Множество хора, които са били зад гърба ми, имат дял в тази награда. Трябва да посочим имената на старши треньорите, федерацията и нейните ръководители.”

Cвeтoвният и eвpoпeйcĸи шaмпиoн нa 25 ĸм, ĸaĸтo и нocитeл нa рекордните 11-ет Cвeтoвни ĸyпи в oтĸpити вoди остави шампионски реликви в международната плувна Зала на славата във Фopт Лoдъpдeйл.

В неговия кът ще стои фланелката от официалната спортна екипировка на българските олимпийци от игрите в Пекин през 2008 година.

„Моята безкрайна благодарност към БОК и по точно на Стефка Костадинова, защото ме удостоиха с честта да бъда знаменосец на Олимпийските игри през 2008 година.”

Най-успелият българския състезател в плувния маратон възнамерява много скоро да осъществи една своя мечта. Дестинацията ще бъде в южната част на Аржентина…

„Желанието ми е да плувам във водите на Антарктида. Плувал съм във всички морета и океани, но не и в Антарктида. Би трябвало на 7 ноември от южния град Уиуая в моята любима Аржентина да потеглим към Антарктида. Там е като в Ла Манша. Времето е трябва да е подходящо за леденото плуване от 1 км. Водата е солена и е около нулата и понякога под нулата. Много е неприятно. Болезнен е студът. Първоначално не ти е студено, а изпитваш болки. Един човек, който иска да направи това, трябва да тренира, за да преодолява тези екстремни ситуации.”

Липсват ли му тръпката и емоциите от състезанията?

„Липсва ми предстартовата треска. Не ми липсват лишенията, тренировките, ранното ставане. Имаме поколение, което се надяваме да се развие. Вярвам, че има възможност това, което съм направил да се повтори.”

„Опитвам се да бъда концентрирам и да следя спорта в България и по света. Опитваме с плувен клуб Левски да организираме състезания за деца. Следващото такова ще бъде на басейн „Спартак” на 2 и 3 юни", завърши Петър Стойчев.