Петър Стойчев демонстрира оптимизъм, въпреки загубената битка с Таня Богомилова за шеф на родното плуване.

„Разбира се, че съм усмихнат. Един спортист трябва да може да губи, невинаги печели, и това е първата битка в моя живот, която не зависи от мен – зависи от хората, които гласуват. Хора, които са били управлявани 15 години по един начин, и страхът в техните очи не ги кара да променят нищо", заяви Стойчев.

„Едно нещо, което беше казано днес няколко пъти от делегати и ми направи много неприятно впечатление, но явно се оказва самата истина – „Треньорите в провинцията гледат на децата като на 50 лева,” каза един от делегатите, не искам да цитирам неговото име. Явно е, че ние имаме желание да говорим за развитие на федерацията – за нови световни шампиони, олимпийски шампиони. Явно това не е в интереса на повечето от хората, защото с развиване на високо спортно майсторство те не могат да събират от децата такива пари. Защото няма да могат да съвместяват двете длъжности и явно им е по-приятно да се занимават с начално обучение. Това не променя нашата визия, ние продължаваме да мислим за развитието на българското плуване и да помагаме отстрани. Това, че сме загубили, не е краят на света. Аз нито ще тръгна да се жалвам, нито виждам нещо нередно.”

„Стискам ръката на всички, които се осмелиха да застанат срещу статуквото и да подкрепят нашите кандидатури. На първо явяване, с господин Асенов – човек, нов за българското плуване, събрахме такъв резултат, който в последните години не е бил събиран от нито един друг конкурент на водещата двойка. Така че това е един вид успех за нас.”

„Няколко гласа (не ни достигнаха). След първото гласуване имахме 55 гласа, след второто имахме пак 55 гласа. От третия кандидат гласовете бяха… Най-вероятно беше някакъв ход това – да се появи кандидат, който да събере толкова малко гласове. Но няма значение – всичко приключи, всичко е наред. Аз имам много други неща, федерацията не е била нещо, от което ми зависи животът.”

„По начина, по който съм го правил (ще подпомагам българското плуване), и без да бъда във федерацията. Моето име фигурира сред имената за Управителен съвет, но най-вероятно няма да бъде избрано, така че... Дистанционно. Щом почти половината клубове застават зад нас, има логика да бъде избрано (неговото име), но… Вие знаете, че промени със старите хора няма да могат да станат. Така че какво повече да обсъждаме по този въпрос?”

„Имахме уверения, имахме тяхната дума (на клубовете).  Човек се променя. Интересът клати феса, така че това не е нещо ново, не се случва за първи път. Хората си променят мнението и ние не можем да се сърдим за това нещо – не сме били достатъчно убедителни. Трябва да работим повече за това", допълни Стойчев.