Тийнейджърът Петър Мицин спечели титлата на 200 метра бътерфлай при мъжете на Държавното първенство по плуване в 50-метров басейн, което се провежда в столичния комплекс "Диана".

В най-очаквания финал от днешния трети състезателен ден 18-годишният Мицин финишира с резултат от 1:59.94 минути. На второ място остана Антъни Иванов, който финишира с резултат от 2:00.31 минути.

До първите 100 метра начело бе 24-годишният Иванов, но Мицин успя да направи обрат в третата дължина и да задържи преднината си до края.

След финала Иванов заяви в социалните мрежи, че е бил "заплашен", че ще получи наказание от минимум две години, ако не спре да говори публично срещу федерацията по плуване.

Третото място във финала остана за турския представител Емре Акташ. 17-годишният състезател на Галатасарай финишира за 2:04.81 минути.

В най-атрактивната дисциплина - тази на 50 метра свободен стил, шампион стана Йосиф Миладинов. Пловдивчанинът измина дистанцията за 23.13 секунди. Втори само на една стотна от секундата остана Дениел Нанков от Черно море Варна, а трети с 23.91 се нареди Мартин Чихал от Дамини.

При дамите на 100 метра бруст златният медал бе спечелен от Диана Петкова от клуб Спринт. Тя финишира за 1:09.46 минути и изпревари с повече от две секунди втората Камелия Стоименова.

В смесената щафета на 4х100 метра шампион стана отборът на Черно море Варна с нов рекорд от 3:39.30 минути, а на 50 метра гръб титлата е за Калоян Левтеров от Спринт София с 26.61 секунди. 

Държавното първенство по плуване продължава в неделя с последните финали.