Световният и европейски шампион за юноши по плуване Петър Мицин заяви, че наградата е голяма мотивация за него, след като се нареди на трето място в "Спортист номер 1 на България" за 2023 година в 66-ото издание на традиционната анкета на спортните журналисти.

"Тази статуетка ме вдъхновява и ме мотивира да се стремя към първото и второто място, само да сме живи и здрави. За първи път съм в топ 10 на "Спортист на България" и много се вълнувам. Харесва ми да бъда сред другите елитни спортисти. Наистина е огромна радост за мен да държа тази награда", каза Мицин след церемонията.

"Наистина беше доста трудно да достигна тези олимпийски нормативи. Положих изключително много труд, претърпях лишения, но успях да постигна всичко, което ми беше поставено като задача за тази изминала 2023 година. Успях да се представя на отлично ниво. Представих родината си по подобаващ начин. Целта ми да е бъда финалист на олимпиадата в Париж", добави той.

Мицин спечели световната титла на 400 метра свободен стил  и стана сребърен медалист на 800 метра свободен стил на първенството за състезатели до 19 години в Нетаня (Израел). В същата възрастова група той триумфира в три дисциплини на Европейското първенство в Белград (Сърбия), поставяйки и световен рекорд за юноши на 400 м свободен стил. Петър Мицин спечели и европейската титла в дисциплината на шампионата за мъже до 23 години в Дъблин (Република Ирландия). 

През декември той получи наградата "Спортен Икар" на Фондация "Български спорт" за 2023 година и беше избран за номер 1 в класацията на Българската федерация плувни спортове./ БТА