Турнирът по сумо през май в столицата Токио, който трябваше да започне на 10 май, е отложен с две седмици заради пандемията от коронавирус, обявиха от японската сумо асоциация. 

15-дневната надпревара вероятно ще започне на 24 май и ще продължи до 7 юни. Турнирът през юли в Нагоя също е отложен с две седмици и ще се състои от 19 юли до 2 август.

Шефът на японската сумо асоциация Хакаку заяви, че ръководството на спорта ще се стреми да проведе срещите през следващия месец при нормални условия, но добави, че те може да се играят без зрители или надпреварата да бъде отменена изцяло в зависимост от ситуацията на пандемията.

"Тъй като не можем да кажем, че ситуацията се подобрява с всеки изминал ден, помислихме как да се проведе този турнир през май и решихме да го отложим с две седмици", каза Хакаку на пресконференция.

15-дневните турнири по сумо се провеждат на всеки два месеца. Последното състезание през март в Осака се проведе по план, но без публика за първи път в историята като предпазна мярка от заразяване с новия вирус./БТА