Преди седмица Християна Гутева влезе в историята на българския футбол като първата жена, ръководила мач от родния елит. Тя беше главен арбитър на двубоя Крумовград - Левски (0:1) от предпоследния кръг в efbet Лига. Специално за предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT Гутева говори за емоциите и амбициите си в съдийството.
 
"След няколко дни вече съм по-спокойна. Имаше, може би, един съвсем лек момент на очакване, но определено много се изненадах. Беше доста трогателен момент за мен, развълнувах се. Не успях да намеря място за гордост, по-скоро ме налегна една отговорност за голямото доверие, което получавам. Не става просто само за мен лично, а за абсолютно всички жени съдии в България.
 
Всички бяха изключително позитивно настроени. Получих поздравления за наряда както от официалните лица, така и от колеги и приятели. Останах приятно изненадана от отношението на футболистите, включително и от чужденците.
 
Най-много ме трогна подкрепата на мои колежки в съдийството, които дойдоха да ме гледат на живо, въпреки че мачът беше в работен ден. Получих и подарък от тях - тениска с пожелания. Беше страхотно", заяви Гутева.
 
Тя призна, че е имала доста трудни моменти в годините, в които психиката й е била поставена на изпитание.
 
"Занимавам се със съдийство почти 18 години, по-голямата част от съзнателния ми живот досега. Имала съм трудни моменти, но несигурност съм изпитвала само заради физически проблеми. Никога обаче не съм съжалявала за избора си. Съдийството отнема много от личното време, от кариерното развитие, но в същото време дава страшно много. Направих избора си на 16 години, бих го сторила пак. Още в първите си мачове усетих, че това е моето нещо. Запалих се и не съжалявам.
 
Преди четях коментарите в социалните мрежи, но сега го правя много рядко, само ако някой ми изпрати нещо. Не виждам смисъл, могат само да ми повлияят отрицателно.", категорична е рефер №1 сред жените у нас.
 
Гутева е съдия на ФИФА от 8 години и има амбиции да постигне повече на международната сцена.
 
"В международен план не виждам бариери за жените съдии. Бъдещето на съдийството е с женско присъствие. Пожелавам си все по-трайно присъствие в най-високите нива на мъжкия футбол у нас. И дори в най-смелите си мечти, бих искала да стигна и до международни срещи. Каквото ми е отредила съдбата, нека да се случи", пожела си Християна.
 
Откровенията на Гутева:
 
- Страхувам се от провала
- Предпочитам соленото пред сладкото и шумната компания пред спокойствието. 
- Спортът ми взима време с близките, а ми дава смелост
- Само съмненията могат да ми попречат
- Имам доста недостатъци
- Винаги носи в чантата телефон и ключове, а в колата не оставам без разтворимо кафе и бонбони
- Нямам скрит талант, вдъхновявам се от историята
- Следващата ми цел е международно развитие - винаги има накъде да се развивам