Рони О‘Съливан ще направи триумфално завръщане в Есекс като номер 1 в световната ранглиста, когато Английският Оупън стартира в понеделник, 12 декември. Седемкратният световен шампион се изправя срещу белгийския тийнейджър Бен Мертенс в откриващия си мач на ранкинг турнира в „Брентууд Сентър“, след като увеличи преднината си на върха в класацията.

„Ракетата“, който отстъпи на новия шампион на Скотиш Оупън Гари Уилсън с 3-4 в 1/16-финалите на надпреварата в Единбург, има 1 млн. точки, на 211 000 пред Джъд Тръмп, който загуби от Тепчая Ун Но по черна топка в четвъртфиналите на шестия ранкинг турнир през кампанията.

Тръмп и Селби разменят позициите си от второ на трето след Шампионата на Шотландия, като Уилсън бележи най-сериозен прогрес в ранглистата – неговият чек за 80 000 долара за победителя го изкачва с 14 места от 32-о до 18-о, след категоричния успех над сънародника си Джо О‘Конър с 9-2. О‘Конър прогресира с 14 места от 55-о до 40-о, след като грабна 35 000 паунда за второто си място на „Медоубенк Спортс Сентър“ в неделя.

В едногодишната ранглиста, шампионът на Германския Мастърс Синтун Джао и бившият победител на Мастърса Бинтао Ян се нуждаят от силни представяния на Инглиш Оупън, за да си гарантират места на Световната Гран При в Челтнъм идния месец (16-22 януари). Китайското дуо е на 9000 точки от Ун Но, който окупира 32-та и последна квалификационна позиция, като се нуждае от поне четвъртфинал в Есекс за осигуряване на 11 000 точки. Но ще имат нужда от дори по-сериозен рейд в турнира, ако тайландецът спечели откриващия си мач в Брентууд срещу световния шампион от 2015 Стюарт Бингам.