Колоездачната Обиколка на Италия няма да мине в петък през връх Гран-Сен-Бернар, който трябваше да бъде кулминационната точка на 106-ото издание на състезанието, обявиха организаторите. Причината е, че на върха, който е висок 2469 метра, е навалял твърде много сняг.

Вместо Джиро-то да мине през върха, който е в близост до границата с Швейцария, състезателите ще преминат през тунел, който е 600 метра по-ниско и ще пристигнат в Кранс Монтана.

По този начин връх Тре Чиме ди Лаворедо, където трябва да финишира 19-ият етап и който е на 2304 м, ще бъде най-високота точка на Джирото през 2023 година. 

БТА
17 снимки

Той ще бъде така нареченият "Чима Копи", който показва всяка година най-високата точка на състезанието в памет на бившия италиански шампион Фаусто Копи.

В последните дни валя много сняг на Алпите и могат да настъпят нови промени в третата седмица на Обиколката на Италия, която е предимно планинска. 

Предпоследният етап, който е бягане по часовник и трябва да приключи на Вонте Лусари отсега притеснява организаторите заради климатичните особености на върха, който е висок 1766 м, но и заради твърде тесния път, който води до него.

Преди началото на днешния десети етап пък още двама колоездачи напуснаха Обиколката на Италия. Италианският ветеран Доменико Подзовиво се оттегля от състезанието след положителен тест за коронавирус. Неговият съотборник Мадс Вурц-Шмидт не е бил положителен за Ковид-19, но се чувства зле и също приключва с участието си в Джирото.