Спортистите от Русия и Беларус получиха забрана да се състезават на предстоящите Параолимпийски игри в Пекин ден след като първоначално бе обявено, че ще могат да участват, но под неутрабен флаг, съобщи агенция АП.

Заради ролята на двете държави във военния конфликт в Украйна, състезателите от Русия и Беларус бяха отстранени от спортния форум в китайската столица, обяви Международния параолимпийски комитет (МПК).

Обратът в решението идва по-малко от 24 часа след съобщението в сряда. То бе посрещнато със сериозна критика и определено като предателство, което изпраща негативно послание към властите в Русия.

МПК днес обяснява, че много спортисти вероятно ще откажат да се състезават срещу спортисти от Русия и Беларус, което би предизвикало хаос на Параолимпийските игри и накърнявайки репутацията на състезанието.

Президентът на МПК Андрю Парсънс преди ден заяви, че съчувства на украинския народ, но действията му са продиктувани от правилата на организацията и страха от съдебни действия. Той каза почти обратното, обявявайки отмяната. „В последните 12 часа, огромен брой членове се свързаха с нас. Заявиха ни, че ако не преосмислим решението, е вероятно да има тежки последици“, коментира Парсънс.

„Ясно е, че бързо ескалиращата ситуация ни поставя в уникална и невъзможна позиция толкова близо до старта на Игрите“, добави Парсънс
.
По този начин Международния параолимпийски комитет се присъедини към спортове като футбола, леката атлетика, баскетбола, хокея и доста други, които наложиха пълна забрана на спортистите от Русия и Беларус.

Зимните параолимпийските игри започват в петък и ще продължат до 13 март.