Плувецът Йосиф Миладинов спечели първото място в анкетата за най-добър млад спортист на България за 2021 година, организирана от Виаспорт. Той обаче не уважи церемонията по връчване на наградите, която се проведе в ЧУ "Свети Георги", въпреки че си е в родния Пловдив. Наградата от негово име прие президентът на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев.
"Честита Нова година, нека да е здрава и успешна. Благодаря на организаторите на тази страхотна анкета, както и на спортните журналисти, които оцениха успехите на българското плуване през последната година. Пожелавам успех на всички млади състезатели. Бъдете здрави", каза Аврамчев.
 
Анкетата се организира за юбилеен 10-и път и беше възобновена след едногодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус. В допитването до спортните журналисти своя глас дадоха 122-а представители на медиите, които посочиха 53-а спортисти на възраст до 19 години.
 
През миналата година Миладинов стана първият, записал олимпийски финал за мъжкото плуване, като се класира на 8-о място на 100 метра бътерфлай в Токио 2020. Вицешампион е на Европа при мъжете в същата дисциплина и двукратен номер 1 на континента при юношите - на 50 и на 100 метра бътерфлай от Рим. Освен това подобри рекорди, които го изпратиха в челото на световната ранглиста.
 
Той събра 1021 точки при гласуването, за да спечели приза за номер 1 при младите за втори път след 2019 година. Така Миладинов се изравни със своя колега Антъни Иванов, който също има две победи в анкетата за 2016 и 2017 година.
 
Втори с 860 точки в класацията се нареди щангистът Карлос Насар, който постигна най-големия си успех, когато гласуването вече бе започнало. В средата на декември 17-годишният роден в Червен бряг Насар триумфира със световната титла при мъжете в категория до 81 кг от шампионата в Ташкент, като подобри множество световни рекорди за различни възрастови групи. През 2021-а Карлос спечели и сребърен медал от европейското първенство за мъже в категория до 82 кг.
 
"Благодаря на журналистите. Специални благодарности и на моя личен треньор Илиян Илиев и на треньора на националния отбор Иван Иванов за моментите, в които са се трудили редом до нас и са ни помагали да постигнем успехите си. Пожелавам на всички спортисти успешна година. Благодаря!", коментира Насар.
 
Призовата тройка допълни тенисистът Пьотр Нестеров с 522 точки. През 2021-а 18-годишният варненец постигна забележителни успехи - стана европейски вицешампион за юноши до 18 години на сингъл. Има второ място на двойки и четвъртфинал на сингъл в юношеския турнир на Откритото първенство на САЩ, както и трето място на двойки на "Ролан Гарос" за юноши.
Десетката допълниха Александър Николов (волейбол), Александра Фейгин (фигурно пързаляне), Изабела Янкова (планинско колоездене), Уилиам Чолов (бокс), Калоян Левтеров (плуване), Константин Костадинов (баскетбол) и Радослав Росенов (бокс).