Организаторите на Тур дьо Франс - "ASO", обявиха маршрута за изданието през 2024-а година. По различни показатели Обиколката на Франция догодина ще е историческа.

Първо - тя стартира във Флоренция, Италия. Първият етап ще бъде на 29-и юни. Голямата промяна обаче е с последния етап, който пък е планиран за 21-и юли. Той няма да завърши по традиционния начин, по улиците на Париж и "Шанз Елизе" заради Олимпийските игри, които ще се провеждат в града по същото време. Финалът на Тур дьо Франс 2024 бе изместен в Ница.

Тур дьо Франс 2024 ще предложи възможности за спринтьорите, като поне седем етапа на пръв поглед могат да се отличат като спринтьорски. Цели пет етапа ще завършат на изкачвания. В първата седмица пък ще видим любопитен етап - девети, който ще предложи и секции чакъл. Ще има два етапа индивидуално бягане по часовник. Това са 7-и и 21-и. Първият е с дължина 25 километра, а в последният ден ще бъдат изминат 34 километра. 

Още пък в четвъртия етап ще има сериозен шанс за битка за генералното класиране заради три изкачвания в дистанция от 138, а финалът е след митичното Кол'Д Галибие. Краят на втората седмица също ще е изключително любопитен, тъй като 14-и и 15-и етап завършват на изкачвания. Същото се отнася и за 19-и и 20-и етап, които предвестват бягането по часовник във финалния ден. Те дори на хартия изглеждат като кралските етапи в следващото издание на Обиколката на Франция.

Общо ще бъдат изминати почти 3500 километра.

Изключително интересно е да видим кои ще са големите фаворити, които ще откликнат и ще вземат участие в Тур дьо Франс 2024. Със сигурност сред имената можем да поставим победителят от миналите две издания Йонас Вингегор, както и шампионът в двете години преди това Тадей Погачар. Този път обаче и Примож Роглич влиза в сметките, тъй като напусна Йъмбо-Висма, за да атакува именно "жълтата фланелка".

Към този микс със сигурност почитателите на колоезденето се надяват да видят и Ремко Евенепул. Със сигурност обаче белгиецът ще размишлява върху деветия етап и чакъла, с който сме виждали, че не се справя толкова добре.