Седем национални федерации, от които 5 в Европа, бяха включени в новия мониторингов списък за манипулиране на състезания в леката атлетика. Това се случва след разследване на подозрителни резултати от шампионати и турнири, проведено от Звеното за почтеност в леката атлетика (AIU).

Съветът на Световната атлетика одобри въвеждането на "Мониторингов списък за манипулиране на състезания" на своето заседание в Орегон през юли в отговор на разследване от AIU, предизвикано от 17 доклада за подозрителни резултати от състезания по време на квалификационния период за Олимпийските игри през 2021 г. в Токио.

Състезателният отдел на Световната атлетика ще работи с въпросните федерациите членки, които са поставени в мониторинговия списък, за да могат те да подобрят и реформира т своите процедури за състезания.

Тяхното присъствие в мониторинговия списък ще се преразглежда от Съвета с цел тези федерации членки да могат да докажат, че не трябва повече да бъдат в този списък. И седемте национални федерации вече са се ангажирали да съдействат на Световната атлетика в това отношение.

Следните федерации членки са включени в мониторинговия списък за манипулиране на състезания:

Албания

Армения

Грузия

Киргизстан

Молдова

Турция

Узбекистан

Решение то отразява високата степен на риск от манипулиране на резултати на територията на федерацията членка, а не поведението на отделни служители или конкретни случаи. Всички въпроси, свързани с поведението, ще бъдат отнасяни до Звеното за почтеност в леката атлетика за разследване, информират от международната федерация.

Световната атлетика няма да признава резултати, постигнати на състезания, организирани от тези федерации, с изключение на следното:

Официални международни или континентални първенства

Състезания, които са част от следните международни състезателни структури:

Диамантена лига

Континентален тур

Световен тур в зала

Световен тур по спортно ходене

Световен тур по многобой

Световен тур по крос-кънтри

Шосейни състезания с етикет на Световната атлетика

Национални шампионати по лека атлетика, при условие че са изпълнени определени условия , подлежат на одобрение от Световната атлетика.

Световната атлетика си запазва правото да назначи , за сметка на федерацията членка, до три международни длъжностни лица, които да гарантират, че тези състезания се провеждат по подходящ начин.

Тези условия се прилагат за горепосочените федерации членки от 23 септември 2022 г.

Президентът на Световната атлетика Себастиан Коу коментира решението: „Интегритетът на нашия спорт е нашият най-висок приоритет в Световната атлетика. Без него нямаме спорт. Ето защо създадохме независимото Звено за почтеност, за да идентифицираме и адресираме всички заплахи за почтеността. Бих искал да благодаря на AIU за тяхната продължителна упорита работа за защита на нашия спорт. Поддържането на почтеността изисква вечна бдителност и това е своевременно напомняне, че всички наши федерации членки трябва да бъдат еднакво ангажирани със спазването на принципите на честната конкуренция.“