От Българската федерация по художествена гимнастика разясниха защо на Световното първенство в Япония България няма резерва с ансамбъла. Както стана ясно по-рано заради контузия на Лаура Траатс нашият отбор се оттегли от надпреварата.
 
"За да пътува резерва, тя трябва да играе задължително в едното съчетание. На Олимпийските игри имаше изискване да участват само пет гимнастички. Камелия Стоилова пътуваше, както и Татяна Воложанина. Те бяха с отбора до влизането в олимпийското село, за да може да влязат, ако нещо се случи с някоя от основните състезателки до влизането в селото. След това  промени в състава не се допускаха!", 
 
До вчера Лаура Траатс не е имала проблем да играе. Българският щаб никога не е мислел да извади една от олимпийските шампионки и да играе с резервна състезателка в едното съчетание, затова и няма резерва с тях! За жалост в големия спорт има такива моменти. Случват се! Благодарим на всички за интереса и загрижеността Ви! Нека оставим момичетата на спокойствие, заслужават го! На всички им е много тежко! Утре сутринта Боряна Калейн и Татяна Воложанина започват участие, нека ги оставим да се концентрират и да играят както са подготвени!", уточниха от БФХГ.

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева обясни, че Лаура Траатс има дискова херния на врата. 

"Контузията й е дискова херния, която се е обострила там. Тя имаше травма от две години, но не е имала проблем с това. Докторът е категоричен, че не трябва да играе. Обострила се е вчера след втората тренировка. Случват се такива неща, здравето на момичетата е най-важно", заяви Илиана Раева.