Българската шахматистка Нургюл Салимова завърши с 5 точки участието си в отборния турнир Глобална шахматна лига 2024.

Надпреварата, която се провежда в Лондон, събра някои от най-добрите играчи от целия свят, като те бяха разделени в шест отбора по шестима. По регламент всеки тим се състои от една "икона" на шахмата, още двама мъже, две жени, както и една изгряваща звезда. 

Салимова игра за отбора на Гросмайсторите от Ганг, като в него бяха още бившият световен шампион Вишванатан Ананд (Индия), световният номер 3 Арджун Еригаиси (Индия), Пархам Махсудлу от Иран, индийката Рамешбабу Вайшали, както и 18-годишният руснак Володар Мурзин.

В десетте си партии в Лондон Салимова постигна четири победи (две над Валентина Гунина, една над Катерина Лагно и една над Елизабет Пец), две ремита (и двете срещу Харика Дронавали) и допусна четири загуби (две от Алина Кашлинская и по една от Лагно и Пец). В последния десети кръг българката записа реми с черните фигури с Харика Дронавали при успеха с 12:4 точки над Майсторите от Мумбай. С повече точки в нейния отбор - по 5,5, приключиха единствено Арджун Еригаиси и Володар Мурзин. По тази причина и Гросмайсторите от Ганг завършват на последното шесто място с 8 мач-точки. Майсторите от Мумбай са пети с 10 мач-точки.

Според регламента на турнира победа с черните фигури носи 4 точки, победа с белите фигури се оцяване на 3 точки, ремито дава по 1 точка и на двамата шахматисти, а загубата е 0 точки. За спечелен мач отборът получава 3 точки, за равенство - 1 точка, а за загуба - 0.

Съдбата на титлата ще бъде определена от финален тайбрек в събота, за който се класират първите два отбора след десетте състезателни кръга. Това са Рицарите от Аляска, водени от нидерландеца Аниш Гири, и Алпийските гайдари, начело с водача в ранглистата Магнус Карлсен от Норвегия.

Наградният фонд на Глобалната шахматна лига 2024 е 1 000 000 долара, като те ще бъдат разпределени между първите четири тима в крайното класиране./БТА