Божидар Андреев спечели бронзов медал в изхвърлянето, но остана извън разпределението на местата на подиума в двубоя на Европейското първенство по вдигане на тежести в Ереван, което е и олимпийска квалификация.

С двубой от 332 кг той остана на най-болезнената позиция в двубоя - четвъртата. Шампион с двубой от 336 кг (152 + 186) стана латвиецът Ритварс Сухаревс. На второ място се нареди испанецът Давид Лопес с двубой от 335 кг, а трети е италианецът Мирко Дзани, който също събра 335 кг.

Андреев не успя да се справи със 154 кг, което беше пагубно за битката за златото. С резултата си от 152 кг обаче той си заслужи трето място в крайното подреждане в изхвърлянето, а победител там стана Мирко Дзани от Италия със 155 кг.

Андреев избра да започне със 178 кг в изтласкването, но после от щаба решиха заявката да се покачи до 180, защото латвиецът Ритварс Сухаревс изтласка 177. Българинът обаче направи грешка с движението на лактите и не можа да повдигне щангата над главата си.

При втория опит той също не записа успех, този път защото центърът на тежестта беше ниско при обръщането на щангата. За съжаление, това повиши неимуверно напрежението върху него, защото или трябваше веднага да се върне на подиума, или килограмите да бъдат повишени.

Андреев трябваше да изтласка 181 кг, или да приеме, че резултатът му ще е 0. Той този път се справи по прекрасен начин и направи салто на подиума, след като събра двубой от 332 кг. В крайна сметка общият му резултат не беше достатъчен за медал.

Повече от 350-има щангисти от 40 националности участват на Европейското първенство, което се провежда до 23 април.

България има 14-има представители при мъжете и жените, като са водени от Иван Иванов и своите лични треньори.

Ангел Русев първи излезе на подиума в Ереван в неделя, навръх Великден, като спечели трета поредна европейска титла в категория до 55кг.

При жените ни представляват: Бояна Костадинова и Рени Русева (45 кг), Магдалена Димитрова (49), Галя Шатова (59) и Джесика Иванова (+89).

При мъжете се състезават: Ангел Русев и Дениз Данев (55), Иван Димов и Габриел Маринов (61), Валентин Генчев и Диан Пампорджиев (67), Божидар Андреев (73), Карлос Насар (89) и Васил Маринов (109).