Невероятното представяне на Петър Мицин на Световното първенство по плуване за юноши в Израел продължи с извоюван сребърен медал в дисциплината 200 метра бътерфлай.

Българският талант завърши с време 1:56.73 минути и изостана с 0.51 секунди от победителя Сиджъ Уанг от Китай, който именно е новият световен шампион. Третата позиция остана за италианеца Алесандро Рагани, който беше на 1 секунда и 6 стотни от Мицин. За победата на Уанг спомогна и изключителната му стартова реакция от 0.62 секунди, в сравнение с 0.68 за българина и 0.71 за бронзовия медалист от Италия.

Турнирът за Петър като цяло може да се окачестви единствено с думата “великолепен”, защото той стана световен шампион на 400 метра свободен стил още в началните дни на надпреварата. 18-годишният българин покори дистанцията за 3:46.49 минути и заслужи златото, което може да добави към световния си рекорд в дисциплината за тази възрастова група, както и европейската титла по-рано тази година в Дъблин.

Тийнейджърът от Велинград впоследствие завърши четвърти на 200 метра свободен стил на Световното със само 0.12 секунди пасив спрямо бронзовия медалист от Австралия Андерс Макалпин. 61 стотни пък разделиха възпитаникът на Николай Вакареев от световната титла на 800 метра свободен стил, изоставайки единствено от турчина Кузей Тунчели, който записа рекорд на шампионатите за юноши.