Норвегия спечели класирането по медали на Европейското първенство по лека атлетика в зала, което завърши вчера в Истанбул. В последния ден на шампионата една от звездите на норвежката атлетика Якоб Ингебрицен не допусна изненади и взе титлата на 3000 метра с категорична победа. По този начин 22-годишният Ингебрицен записа дубъл, след като преди това триумфира и в бягането на 1500 метра.

В овчарския скок при мъжете петима състезатели завършиха с резултат 5.80, но победата отново беше за Норвегия в лицето на Сондре Гутормсен. Като се добави и успехът на Карстен Вархолм на 400 метра, Норвегия завършва първенството на върха в класирането с 4 златни и 1 сребърен медал. На второ място остава Нидерландия с 3 златни, 3 сребърни и 1 бронзово отличие, а топ 3 допълва Великобритания (3, 1, 2). Британците също имаха силен последен ден в Истанбул, след като Джазмин Сойърс (дълъг скок) и Кийли Ходжкинсън (800 метра) спечелиха титлата в своите дисциплини.

България имаше петима представители в Турция, като 18-годишният Божидар Саръбоюков се представи много силно в скока на дължина и завърши четвърти при дебюта си на голямо състезание. Останалите четирима не успяха да преодолеят квалификациите - Пламена Миткова (скок дължина), Александра Начева (троен скок), Тихомир Иванов (скок височина) и Георги Начев (троен скок).