Най-добрата българска плувкиня Нина Рангелова се прибра за кратко в България след Европейското първенство по плувни спортове, на което записа страхотно представяне. Тя сподели в специално интервю за Gong.bg и Дарик радио как се е стигнало до тези нейни резултати, как е протекла подготовката ѝ, какво да очакваме на Олимпийските игри от нея, както и как премина краткият ѝ престой в Пловдив, преди да замине отново за САЩ, за да продължи с тренировките.

Ето какво сподели Рангелова:

"Имах доста добри постижения и класирания на Европейското. Все пак на големи първенства най-важни са класиранията. Мисля, че се представих доста добре на състезанието. На 100 метра свободен стил е най-желаното състезание от всички, затова съм много доволна. Това е най-доброто ни класиране в женското плуване от 1988 г. насам."

"Определено мога и по-добре, особено на 200 метра свободен стил. Там резултатите във финалите бяха много близки до моя и беше въпрос на едно пипане цялата разлика. И това пипане ми костваше по-предната позиция, но такъв ни е спортът."

"Аз от доста години го практикувам и сме свикнали, такива неща се случват. Все пак седмото място е доста добро класиране."

"Осъзнавам го какво означават постиженията ми. Може би очакванията са по-големи към мен, по-голямо е напрежението. Сега вече не гледам на себе си само като индивидуалност и човек, който трябва да плува бързо само за себе си, а на човек, който трябва да плува бързо за всички българи."

"Виждам колко много хората се радват, когато видят българския флаг на такива големи първенства. Наистина смятам, че това е много по-важно от целите на един човек сам за себе си. Начинът, по който можеш да накараш хората да се гордеят с теб не е лесно постижимо в спортната кариера на един човек."

"Мисълта за Рио, тя наближава. Най-важното е да остана спокойна, Олимпийските игри са просто едно състезание, не са с нищо по-различно от Европейското. Ще се опитам да се абстрахирам от мисълта, че това е Олимпиада, защото два пъти съм участвала досега."

"Ще гледам да плувам по-бързо от сега, това състезание беше един доста добър ориентир къде се намирам в момента. Самата подготовка ми беше насочена към това състезание и се предполага, че в Рио ще съм по-добра. Надявам се да плувам по-бързо и на 100, и на 200 метра. Засега съм спокойна, че подготовката ми върви добре. Ще се опитам да се концентрирам, отколкото да мисля, че съм на Олимпиада, за надеждите, очакванията и т.н."

"Представяла съм си плуванията в Рио, всеки отива с определени очаквания и мечти. Силно се надявам и смятам, че ако сваля още малко на 100 м свободен стил, може да стигна полуфинал, а на 200 м можем да се надяваме и на финал, ако естествено нещата се развият добре."

"Подготовката ми ще продължи, както и досега. Ще тренирам под ръководството на Сид Колинс в Далас, ще продължавам да правя усилено тренировки на сушата с персоналния ми треньор, когото наех. Има и няколко състезания юни и юли месец, но те ще са част от подготовката, просто искам да видя къде се намирам."

"Около две седмици преди Олимпиадата е ходя на лагер в Маями, за да се аклиматизирам и, живот и здраве, на 1 август летя за Рио. Няма да се прибирам до България, няма смисъл да се връщам тук и да ходя пак от другата страна на Океана."

"В интерес на истината, след Европейското въобще не трябваше да се прибирам в България. Планът беше да летя директно за Лондон и после от там за Щатите, но нещата така се получиха, че е по-евтино да се прибера първо у нас и после от тук да тръгна за Лондон и после към Далас. Така че това прибиране вкъщи го приемам като бонус и се наслаждавам на всеки момент в Пловдив", сподели Рангелова.