Европейският шампион по вдигане на тежести от Тирана 2022 - Дейвид Фишеров, е дал положителна допинг проба. И това е истинската причина за отсъствието му от състезания в последната година, а не претърпяна катастрофа, както бе обявено преди време. 
 
В официалното съобщение се пояснява, че в организма на родения в Австрия български национал е открито веществото триболон, което е андроген и анаболен стероид от групата на нандролона, който се използва обикновено във ветеринарната медицина. Правата на Фишеров са били спрени от 31 март 2023 г.  до изясняване на случая и отваряне на Б пробата. Сега 25-годишният щангист ще очаква своето наказание, което най-вероятно ще е 4-годишно.
 
Дейвид всъщност е австриецът Давид Фишер, който се състезаваше за родината си и нямаше никакви успехи, за разлика от сестра си - Сара, която стана първата австрийска тежкоатлетка с медал от европейско първенство - бронзов през 2019 г. 
 
През същата 2019 г. Давид реши да дойде да тренира и да се състезава за България и бе взет дори в националния отбор за титуляр в кат. 102 кг. Промени и името си и дори се научи да говори български. Фишеров е вече състезател на пловдивския клуб Марица Пловдив с  треньор Борислав Налбантов.
 
На Евро 2021 в Москва той взе сребърен медал на изтласкване и остана 4-и в двубоя, но на следващия континентален шампионат - в Тирана, спечели убедително титлата, заедно със златните отличия в отделните упражнения, и не криеше в официални изказвания, че целта му е участие на олимпийските игри в Париж 2024.
 
Той обаче не се появи на Евро 2023 през април в Ереван, като тогава нямаше обяснение за липсата му в състава. Преди световното първенство в Рияд (Саудитска Арабия) миналата есен обаче бе обявено, че Фишеров е катастрофирал и пропуска шампионата, съответно и олимпийските игри, защото няма да събере необходимия брой състезания. Причината се оказа доста по-прозаична...
 
Последният допинг случай в българските щанги е от 2021 г., когато националът Юндер Бейтула даде положителна проба за втори път в кариерата си. Неговото наказание така и все още не е обявено официално, но тъй като се очаква да е доживот, Бейтула прекрати кариерата си. / "Сега"