Вицепрезидентът на БФХГ Невяна Владинова заяви, че представянето на българските гимнастички на Европейското първенство в Тел Авив (Израел) в успешно. Тя присъства на шампионата и добави, че националките са направили много смела заявка.

"Няма как да не сме доволни. Ще започна със златните медали и при Елвира Краснобаева и при Боряна Калейн. Това са едни много дълго чакани медали, особено при Боряна, това е целта на индивидуалния отбор от времето, в което аз се състезавах, да стигнем до това да взимаме европейски и световни титли. Да, можеше да я вземе и вчера в многобоя, но Боряна много добре си знае какво още й трябва и трябва да мине през нещо, за да успее да се пребори за многобоя, но съм щастлива за нея и много се радвам. Дебютът на Стилияна е също нещо, с което трябва да се гордеем. Тя освен, че се пребори за медал, тя спечели всички - съдии, публика и сама себе си пребори, направи най-стабилното си състезание за годината точно, когато трябва, така че оттук нататък нейния път тепърва започва", каза Владинова.

"Ансамбълът, за съжаление, очаквахме повече от тях, но с оглед на това колко са сменяше състава, колко се променяха съчетанията, смятам, че до момента като състав са доста по-добре, отколкото в началото. Смятам, че те вървят добре. разбира се, свикнали сме те да са претенденти за златния медал винаги, но млад отбор, млади момичета, с много тежка отговорност след предишните, така че вярвам, че на тях още малко им трябва и на Световното първенство в София ще ги видим много по-смели, много по-сигурни", допълни тя.

"Девойките ни също - едни малки ангелчета, които са едно страхотно бъдеще за България. Елвира и Дара се отличават от другите, особено Елвира е класа над всички останали, всички говорят за нея, дори до днес, до последния ден отново се говори за нея. Така че да са здрави децата, тях също ги чакат големи успехи", коментира Владинова.

Тя каза, че е изненадана от европейската титла на Израел в многобоя при ансамблите.

"Определено при ансамблите много се изненадахме, че Израел спечелиха. Да, изиграха си съчетанията, но не мога да дам компетентна оценка, защото не съм ги съдийствала. Чисто като зрител и човек, който разбирам от гимнастика, бих казала, че Италия са класа над тях. . . Но смело не мога да кажа нищо, не съм съдийствала, не знам кой колко събира, кой какво не е направил в конкретния момент, но определено всички бяхме изненадани. Като цяло съдийството не беше лошо, да хвърчаха високи оценки, но хвърчаха за всички, не мисля, че някой беше отрязан, с много малки изключения днес на финалите, по скоро бих казала на Стилияна една-две оценки, но това, което тя направи все пак е много, така че можем да сме доволни и всеки взе това, което заслужава", допълни Владинова.

Според нея до Световното първенство в София трябва да се работим върху изпълнението на композициите.

"Разбира се, има още много какво да се работи, спокойни сме, заявихме сме. Мисля, че това беше една много смела заявка. За нашите момичета вярвам, че това ще им даде увереност и още повече амбиция, защото Световното първенство все пак е квалификация за олимпиадата и мисля, че най-вече ще трябва да се работи върху изпълнението. Видяхме, че имаме достатъчно сложни и артистични съчетания", каза още вицепрезидентът на БФХГ.