Треньорът на германския ансамбъл по художествен гимнастика – Нешка Робева заяви, че е готова да застане под германския флаг на Световното първенство, но категорично не одобрява участието на новите си възпитанички в предстоящия старт за Световната Купа в София. Робева пламенно поддържа гледището, че немският ансамбъл не е готов и се надява от тамошната федерация да се вслушат в апела ѝ.

„Изложих моите съображения пред немската федерация. Отборът не е готов за това състезание. Вече зависи какво ще решат те. Мисля, че са дали заявка, но това е стара заявка, неразума. Не може отборът да се показва в недобра светлина. За съжаление предишната колежка, също българка, е изоставила някои неща. Сега, когато аз съм треньор, надявам се да се вслушат в думите ми”, коментира Робева пред „Събуди се” в ефира на NOVA.

Робева: Не съм си представяла, че мога да застана зад друг тим освен българския

„Не тренираме от много време заедно. Направих двете композиции, а после имахме два цикъла от по 10 дни тренировки. Така направихме програмата, че да мога да бъда и там, и в България.”

„Първо, аз няма да застана зад този отбор в края на месеца. Мога да го направя през септември на Световното първенство, когато ще са готови. Не съм отказвала да работя за българския спорт и продължавам да го правя чрез децата на КХГ Левски. Това беше моето условие – мога да помогна, да помогна, защото когато един човек е автор, трябва да застане зад това, което е направил. Аз ще застана под това, което съм направила.”

„Вижте, когато не те искат на определено място, в случая България за съжаление, мисля, че имам сили да работя. Разбира се, има разочарование. Има неща, които са извън нас, каквото и да правим. В крайна сметка нещата се подреждат така, както трябва да бъдат. На мен не ми е писано да бъда треньор в България на национално ниво. Аз упорито си подготвям левскарчетата, като се надявам да влязат в националния отбор. Не се притеснявам за това, че хората ще кажат: „тя работеше с най-силните, а сега взима най-слабите”. Знаете, че немският отбор е последен в Европа.”

„Залата там е пълна с руски специалисти и това е една добра школа, защото наблюдавам как работят те. В Германия, а и в почти цяла Европа руските специалисти са представени много добре и са много желани. Гимнастичките? На 70 процента, даже повече имат нещо руско в себе си. Ние се разбираме на руски, но главно чрез езика на тялото. Аз все още мога да покажа какво искам да стане.”

„Не съм напуснала държавата си. Там живея с две български деца и те заемат почти цялото ми време. Времето наистина излита. От друга страна, макар и да съм на възраст, продължавам да уча. Самото съжителство и работата с руските специалисти, ме ориентира наистина добре. От друга страна, те взаимстват от нашата школа.”

„Шпионаж в спорта? Има такова нещо, сто на сто. Едно време се наричаше „спортно разузнаване”. Аз се опитвам да скрия немските момичета сега, за да се подготвят и явят в най-добрия вид. Сега аз имам информация за почти всички национални отбори, защото мина първата Световна купа. Композицията продължава две минути и половина и колко да взаимстваш? Един елемент, една хрумка каква разлика би направила?”

„Аз съм тежък характер, може би там е проблемът. Не искам да се изявявам, исках само да помагам, да работя зад кулисите. Така, както се прави на сцената.”

„В момента ансамбълът на България е на много високо ниво. Ще претендират за златните медали. Сега правят своите първи заявки. Слава Богу, появиха се други деца. Същественото е да не се затваря кръга на националните състезатели и никой друг да няма достъп до тях. Важно е всички да се състезават. Ето, в Германия присъствах на селекцията, където се явиха деца от цялата страна. Тук не е добре, защото няма и селекция. Имахме много голям спор за дете, което уж се беше класирало. Тук децата не се състезават, треньорите ги посочват. Не е възможно на държавни първенства деца да побеждават, а после да биват отхвърлени. Защо дете, което минава всички етапи на една селекция, не се допуска? Така мачкаме сума ти деца. Не бива да се посочват децата. Задавахме подобни въпроси към министерството. „Не отговаряло на световните стандарти”, гласеше отговорът. Всъщност, отговорът на световните стандарти е само един – състезанията.”

„Бих искала да изведа немския отбор за моите 2 композиции. Немският отбор не може да бъде конкурент на българския към този момент. В Германия обаче работят наистина добри руски специалисти.”

„Нашите измислени скандали се мултиплицират, защото трябва да се отвлече вниманието. Така стана с Българския спортен тотализатор, както стана с българската авиокомпания, с дивашката приватизация… Не съм разочарована, дълбоко отвратена съм. Доволна съм, че в Германия от сутрин до вечер работя в залата с деца, които искат да се трудят. Второто е, че нямам телевизор у дома. Третото е, че имам достъп до интернет, където мога бегло да видя новините чрез моите приятели, които ми ги изпращат пречупени през техния поглед”, завърши Робева.