Трикратният световен шампион по вдигане на тежести Нено Терзийски разказа своите спомени за великия Наим Сюлейманоглу, който в момента е в критично състояние, след като черният му дроб е спрял да работи.
През 80-те години двамата тренират заедно в националния отбор на България, а пред NOVA Терзийски сподели какво знае за състоянието на приятеля си.

"По-добре е, стабилизирано е състоянието, контактен е вече. Вчера го е посетил министърът на спорта, разговаряли са заедно. Държавата застава зад него да му помогнат. Ще се търси трансплантация", заяви Терзийски.

Близък на Наим: Разполагаме с малко време да намерим донор

Относно слуховете, че употребата на стероиди и допинг е причина за проблемите, бившият щангист сподели:

""Не мисля, че това е причината. Много хора си повреждат черния дроб по едни или други причини, всички трябваше да сме увредени дробове, ако е така. И най-безобидното витаминче е химия, живота, храната, има нещо, с което се е прекалило."

А дали проблемът е свързан с употребата на алкохол? "Не знам, с него отдавна не поддържаме връзка, по принцип всеки човек в България употребява алкохол, все пак е българин. Нещо е допринесло. Имаше такъв случай. 2012-2013 година се зашумя, че Наим е зле, че ще умре."

"Последно се видяхме, когато почина Иван Абаджиев. Той дойде тогава, събрахме се на Дианабад, поговорихме си за едно време, малко шегички, не показваше да има здравословни проблеми."

Добри новини: Сюлейманоглу вече е в съзнание

"Да чукам на дърво, аз лично нямам здравословни проблеми. Убеден съм, че не сме прекалявали с медикаменти. Прекалявахме с големите натоварвания, но с химията не."

"Наим много млад постъпи в националния отбор. За щангите 15-годишна възраст е прекалено рано. От юношеския национален отбор сме заедно. Аз бях на 18, той на 15. В една категория, събрахме се в една стая, правихме щуротии заедно. Те са много."

Щеше ли нещо да бъде по-различно, ако Сюлейманоглу бе продължил да се състезава за България? "Откъм титли и успехи, щеше да постигне същото. Той е толкова талантлив, амбициозен, нахъсан, нищо не можеше да му попречи по спортния път. Щеше да има доста по-малко пари, не сме Турция, не ни уважават така както в Турция уважават спортистите си."

"Аз имам семейно магазинче малко, с жена ми го поддържаме", допълни Терзийски.

Наим Сюлейманоглу в кома и в много тежко състояние