Ансамбълът на България по художествена гимнастика постигна небесно висока оценка на 5 обръча на Европейското първенство в Гуадалахара, Испания.

Възпитаничките на Весела Димитрова играха в познатия си великолепно-надъхан стил и получиха оценка 23.100 за изпълнението си.

Досега никога те не се получавали толкова висока оценка, нито пък друг ансамбъл е надминавал 23-те точки.

Втора оценка при ансамблите на 5 обръча получи руският ансамбъл - 22.500, а трета отборът на Италия - 21.800. Играха общо 19 ансамбъла.

На това първенство регламентът обаче е за отборно класиране. Отборният медал ще бъде сбор от 6-те най-високи оценки от квалификациите при девойките индивидуално и ансамбли жени - от двете съчетания за многобоя.

Така в отборното класиране България заема второто място след първия ден с обща оценка 88.325 т., първото място е за отбора на Русия с общ резултат 93.650, а трети е отборът на Украйна с 86.225 т.

Младите ни грации втори отборно на ЕП засега

В събота изпълненията продължават с бухалки и топка при девойките индивидуално и с 3 топки и 2 въжета при ансамблите жени.

Единственият неприятен момент от първия ден в Гуадалахара за българките е това, че българската съдийка Даниела Велчева е припаднала по време на състезанието.