За първи път от 28 години насам български сабльор ще участва в олимпийския турнир по фехтовка. За модерния наследник на големите Васил и Христо Етрополски вижте този репортаж.

21-годишният Панчо Пасков ще бъде един измежду 32-та най-добри мъже в света, които ще кръстосат саби в Рио де Жанейро това лято. Историята на младежът от София започва преди 11 години.

„С фехтовката започнах да се занимавам заедно с един приятел, с когото и досега тренираме заедно. Той ме запали, случайно отидох на тренировка да го гледам и видях, че това е моят спорт всъщност, не съм спирал.”

Зад успеха на Пасков стоят неговият личен треньор Ивайло Воденов, както и фехтовалната академия, основана от Васил Етрополски през 2009 година в България.

“Очаквах го това от него и от неговите колеги на 25-26 години, просто той успя да го направи в по-ранна възраст. Това все още е младежка възраст за фехтовката – 21 години”, твърди Воденов.

През 2015 година Пасков спира принудително тренировки в резултат на сериозна контузия и операция на коляното. Той обаче се възстановява и постепенно възвръща формата си.

Днес 21-годишният фехтувач гледа само напред, към първите си Олимпийски игри, като самото му достигане до тях е изключително значим факт.

“Тази квалификация беше много нервна, защото има малко квоти, много държави, последен шанс и всичко се решаваше. Но то беше най-спокоен и най-концентриран в тази битка. Не повече от 15 държави ще бъдат представени на това оръжие на Олимпиадата. При 120-30 държави практикуващи този спорт, мисля, че само по себе си е успех”, добави треньорът на Пасков.

“Много ще е трудно там, но просто искам да съм отпуснат психически, ще мисля в боевете и се надявам да успея”, споделя Пасков.

Какви са амбициите им за Рио?

“Каквото стане. Ние нямаме и добра подготовка на високо ниво, поради ред причини. Няма как за 2-3 месеца да се подготвим изключително, както се подготвят другите държави, но мисля, че това е ангажиране и оттук-нататък той да се подготви по добре за следващите ОИ, Световни, ЕП. Просто да се обърне внимание и да могат да се подготвят тези деца. Не от началото да искаме успехи, не веднага”, намесва се Ивайло Воденов.

Треньорът на Пасков Ивайло Воденов признава, че въпреки положителните емоции от успеха, той е дошъл с минимална финансова помощ от държавата.

“Не се чувстваме забравени. Подсетихме ги, в никакъв случай, не ни липсват те и ние не им липсваме на държавата. Аз не мисля, че това е проблем само в нашия спорт, във всички спортове, освен в два-три. Мисля, че трябва по-адекватно решение, глобално въпросът да се реши, а не точно при нас. Но не сме удовлетворени изцяло от помощта, която изпитваме от държавата, министерството, федерацията, нещата не са най-добрите. 

И за да не завършва този репортаж, с горчива нотка от поредния пример за отношението на държавата към спорта в България, ще ви предадем кратък урок по фехтовка и по-точно – как да разпознавате 3-те оръжия в спорта – рапира, шпага и сабя.

А нашият учител днес понякога получава безценни съвети и от най-успешния български сабльор – Васил Етрополски.