Най-добрите състезателки в света ще участват на Световната купа по художествена гимнастика в София, обявиха от БФХГ на пресконференция. Надпреварата ще се проведе в "Арена София" от 12 до 14 април.

Боряна Калейн, Стилияна Николова и ансамбъл жени ще представят България. При ансамблите ще играят Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева.

55 индивидуални състезателки от 42 страни и 13 ансамбъла ще спорят за отличията в София.

Специален гост на Световната купа ще бъде президентът на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе.

"Изключително сме развълнувани, че за поредна година ще съберем в София световния елит на спорта. Тази година е олимпийска, така че ни предстои много силна надпревара. Единствено световната шампионка Даря Варфоломеев (Германия) и Китай при ансамблите няма да дойдат за състезанието. Световната купа в София ще бъде една добра стъпка към Олимпийските игри в Париж. И този път ще има томбола с награди за публиката", каза Невяна Владинова, втори вицепрезидент на федерация.

Централата подписа днес договор за партньорство с УНИЦЕФ и средствата от дневните билети от състезанието в петък ще бъдат дарени за благотворителност.

От 4 до 7 април в зала "София" ще се състои международен турнир по художествена гимнастика. В него ще участват представителки на 36 държави - 90 девойки от 45 отбора и 85 жени. За първи път ще има и състезание за ансамбли.

"Тази година има изключителен интерес към състезанието. При ансамблите ще участват 9 отбора, а България ще бъде представена от призьорите от Държавното първенство - Илиана, Левски Триадица и Тракия", каза Росина Атанасова, генерален секретар на федерацията.

Турнирът е от петък до неделя, девойките ще имат отборно класиране и финали на отделните уреди, а жените - многобой и финали.

За втора поредна година ще има награден фонд от 20 хиляди евро, който ще бъде разпределен в надпреварата при жени индивидуално.

Беларус е заявил също участие с Анастасия Салос.

България ще участва с основен и разширен състав жени, а при девойките с два отбора. При жените ще играят Боряна Калейн, Ева Брезалиева, Елвира Краснобаева и Никол Тодорова (основен състав) и Дара Стоянова, Ивайла Горанова, Ивон Бошкилова, Жана Пенчева, Даная Атанасова и Сузана Пуладиан. При девойките отборите са Дара Малинова/Магдалена Вълкова и Алекса Рашева/Александра Шалуева. Извън класирането ще играе Антоанета Цанкова (родена 2011 година).

"Подготовката върви по план много добре. Имахме две състезания в Марбея и Атина, които бяха много успешни. В тима има много добра вътрешна конкуренция, всичко работят много отговорно", заяви Бранимира Маркова, селекционер на националния отбор за жени индивидуално.

България има две индивидуално квоти за олимпийските игри, а измежду петте българки в основния състав борбата ще бъде до последно за място в Париж 2024.

Маркова увери, че на олимпиадата ще отидат двете най-силни грации, но това ще бъде решено след Европейското първенство в Будапеща в края на месец март. 

Старши треньорът на ансамбъла Весела Димитрова също увери, че в тима се работи сериозно.

"Ансамбълът работи изключително усърдно и мотивирано. Винаги има огромно напрежение върху момичетата. Въпрос на концентрация е да си изиграят съчетанията без грешка", коментира Димитрова.

И тази година официално акредитираните български и чуждестранни журналисти и фотографи, както и членовете на Българската асоциация на спортните журналисти ще имат възможността да определят Кралицата на Световната купа по художествена гимнастика. В конкурса ще участват всички гимнастички (индивидуално и ансамбли)./БТА