Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова бяха отличени за "Атлет и атлетка на България" за 2023 година.

Двамата получиха наградите си на церемония в столичния х-л "Метрополитън", като получиха призовете си от зам.-министъра на младежта и спорта Даниела Дашева и президента на Българската федерация по лека атлетика Иван Колев.

През миналата година 19-годишният Саръбоюков подобри на няколко пъти националния рекорд на България в скока на дължина, след като направи пет опита от над осем метра. Най-забележителното му постижение бе на европейското първенство за юноши и девойки до 20 години в Йерусалим, където постигна 8,22 метра, които го оставиха със сребърен медал. Преди това той бе записал и четвърто място на европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул, където записа 7,97 метра.

19-годишната Миткова направи дебюта си при жените на голямо състезание през 2023 година с участие в скока на дължина на европейското първенство в зала в началото на годината.

На шампионата в Йерусалим тя също като Саръбоюков завоюва сребърен медал. През май месец на турнира в София "Нови звезди" пловдивчанката направи лично постижение от 6,54 метра.