От 13-и до 25-и октомври в египетската столица Кайро ще се проведе Световното първенство по спортна стрелба с участието на близо 1100 състезатели от цял свят. Шампионатът е от изключително значение заради получаването на директни четири квоти от всяка дисциплина за Олимпиадата в Париж през 2024 година.

България ще бъде представена от осем участника, като всеки един от тях е с възможност за призово класиране в своята дисциплина. Сребърната медалитска от Игрите в Токио Антоанета Костадинова ще бъде една от големите ни надежди за отличие на 25 метра малокалибрен пистолет, заедно с Мирослава Минчева. Двете освен индивидуално ще участват и в микса на 10 метра пистолет заедно с Калоян Стаменов и Кирил Киров. Стаменов и Киров ще стрелят и на 10 метра по единично с пневматично оръжие. Другият ни представител в тази олимпийска дисциплина ще бъде Самуил Донков.

Сребърният медалист от последното Европейско първенство Антон Ризов и Таня Ризова са в в коронната си дисциплина на 50 метра пушка - 3 по 20 изстрела и 10 метра. Двамата ще участват и в микса на 10 метра разстояние от целта. При юношите ще ни представи Георги Канев на пневматична пушка – 10 метра.

Българите тръгват за Кайро в сряда сутринта с полет през Истанбул, а церемонията по откриването на Световното първенство по спортна стрелба ще бъде в четвъртък от 17:00 часа наше време.