Българският национален отбор по бокс се прибра след участието си на олимпийската квалификация в Турция, на която спечели само една квота за Игрите в Рио де Жанейро.

Единствено Станимира Петрова си гарантира пътуване до Бразилия, след като достигна до финала в своята категория до 52 кг. Там тя отстъпи от олимпийската шампиона Никола Адамс от Англия. "Определено съм щастлива, това ми беше най-голямата мечта - да участвам на Олимпийски игри. Сега остава да сбъдна другата - медал. По принцип отивам за злато", каза Петрова. "Загубих финала може би защото бях прекалено щастлива. В това няма лошо - все пак тя е олимпийската шампионка в категорията. За мен не е проблем, знам, че мога да я победя. Тук не ми беше важна победата над нея, важна ми е в Рио."

При мъжете най-близо до квотата беше европейският шампион Даниел Асенов, който обаче загуби и във финала, и в малкия финал в категория до 52 кг. "Това, което се изискваше от мене, го дадох. Съдиите решиха друго. Продължаваме напред, както казва българският боксьор Кубрат Пулев. Дали съм бил ощетен? Не само според мен, появиха се и други такива коментари. Почти всички, които гледаха и двата мача, казаха същото", коментира Асенов.

Пред националите ни има още един шанс за подпечатване визите за Рио - чрез квалификацията в Баку, където в по-голямата част от категориите се раздават по 5 квоти.