Александра Начева бе избрана за най-добър млад спортист на България за 2018-а година. Нейният треньор Стойко Цонов пък спечели наградата за треньор номер 1 в анкетата на сайта за детско-юношески спорт Viasport и Фондация „Играй с Развитие“.

"Мисля, че станаха две години, което е много малко, за да опознаеш добре един състезател. Но много бързо намерихме общ език и най-важното намерихме общи цели. Остава да ги преследваме", заяви Стойко Цонов.

"Няма как да кажа нещо лошо за него. Явно наистина си паснаха. Тренировките ми паснаха и се разбираме като характери. Всичките тренировки се отплащат", пък каза Александра Начева.

"Няма да не е успешна годината с три медала. Моята работа е да мисля за 2019-а вече и един от проблемите е, че не съм я измислим още 2019-а. Потенциалът ѝ е неограничен. Тройният скок е много трудна дисциплина. В годините няма как да не претърпяваш най-различни травми, но се надяваме да са микротравми, за да може да се развива като състезател", добави Цонов, а Начева каза още:

"Очакванията към мен растат и се надявам да скачам още повече през 2019-а."

С наградата „Воля за победа“ бе отличен 14-годишният Емил Кондев от Пазарджик, който е роден с аутизъм, но тренира плуване и през 2018-а спечели първите си медали.

"Освен волята се изисква много всеотдайност, много работа, много дисциплина и разбиране. Тренираме от 4 години", сподели майката на призьора, а треньорът му коментира:

"Започнахме под формата на игра. Направихме програма и си поставихме цели с майка му. Той е много изпълнителен."