Европейската вицешампионка в скока на височина Мирела Демирева беше наградена за лекоатлет на България за 2018 година в традиционната анкета на списание "Атлетика". Тази година се навършват 20 години от първото издание на списанието. Демирева завършва на първото място в класацията за втори път след 2016 година, когато спечели олимпийското сребро в Рио де Жанейро и беше определена и за спортист на България във вота на спортните журналисти. Демирева беше наградена от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

"Благодаря за признанието и за подкрепата. Истината е, че без подкрепа няма как да си успешен. 2018 година беше много успешна както за мен, така и за целия български спорт", каза Демирева. "За мен е огромна чест да връча наградата за атлет на годината. Мирела направи една фантастична година. През последните години забелязваме един подем в леката атлетика. Това си пролича особено при младите през 2018-а. Ние като държава ни остава само да се погрижим за инфраструктурата. Стадион "Академик" винаги ми е бил приоритет и се надявам скоро да започнем реконструкцията", каза Кралев.

Най-бързата българка Ивет Лалова-Колио получи плакет за популяризиране на леката атлетика в България, в Европа и по света. тя четири пъти в избирана за атлет на страната в кариерата си.

"Благодаря за всичко, което се прави за спорта. През цялата ми кариера не съм виждала да се инвестира толкова много в България, както това се случва в последните години", каза Лалова-Колио.

Награди получиха изгряващите звезди на леката атлетика - световна шампионка за девойки в тройния скок Александра Начева и Валентин Андреев, вицешампион от младежките олимпийски игри на чук.

Отличени бяха Лъчезар Вълчев и Вержиния Костадинова, победители във веригата за млади атлетически таланти "А1 атлетика за младежи" през 2018. В края на церемонията по повод 20-ия рожден ден на списание "Атлетика" министър Кралев, президентът на БФЛА Добромир Карамаринов и атлетите разрязаха огромна торта.