Министърът на младежта и спорта Радостин Василев участва в откриването на Национална универсиада София 2022. Церемонията се проведе в аула "Максима" на Университета за национално и световно стопанство, който е тазгодишният домакин на най-мащабното университетско спортно събитие. 

"Поздравявам Ви за огромното желание и ентусиазъм, които демонстрирате, за да подобрите състоянието на университетския спорт у нас. В лицето на Министерството на младежта и спорта Вие ще намерите верен партньор и сигурна подкрепа, за да продължите да се развивате в правилната посока. Младите хора в България дълго време бяха неглижирани, дълго време техният глас не беше чуван. Настъпи моментът, който всички Вие чакахте - да бъдете моторът на обществото и Вашите идеи да се превръщат в реалност. С моя екип разработваме методите, чрез които да подкрепим тези идеи, защото зад тях прозира желанието Ви да живеете в по-добра, по-отворена към младите, по-ангажирана с проблемите им България. Такава, в която законността и прозрачността са на дневен ред. И не на последно място, в която спортът е национална политика с висок приоритет", каза министър Василев по време на откриването.

В Национална универсиада София 2022 участват над 1200 студенти от 22 висши учебни заведения в България, които ще се състезават в 14 вида спорт - футбол, волейбол, баскетбол, лека атлетика, тенис, тенис на маса, спортно ориентиране, футзал, крикет, плуване, кик бокс, джудо, бадминтон и мажоретни спортове. 

Спортният министър изказа своята благодарност към ръководството на Асоциацията за университетски спорт "Академик" за усърдието, което показва в работата си със студентите.

Председателят на Асоциацията доц. Златко Джуров връчи на Радостин Василев почетен медал от надпреварата в знак на благодарност за оказаното съдействие от ММС за провеждането на Националната универсиада през тази година.

На събитието присъстваха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев и много от ректорите на участващите университети. 

По време на церемонията участничката на европейски и световни първенства по бадминтон за хора с увреждания Емона Иванова от името на състезателите каза клетвата за честна игра по време на Националната универсиада 2022.