Министърът на младежта и спорта - Радостин Василев, отговори остро на Илиана Раева в специалния извънреден брифинг, който той организира по повод последните изявления на председателя на федерацията по художествена гимнастика.

Министърът сподели, че няма да допусне комуникация по неофициален ред с председатели на различни федерации, добавяйки, че желае да прекъсне порочни практики, които са битували в българския спорт в последните години. 

„Никой не разбра защо Раева си тръгна предварително. После прочетохме съобщението ѝ, което не отговаря на истината. Трябва да подхождаш с уважение към тази институция. Не може да си с шапка, но нека не обръщаме внимание на вторични белези. Тя призна, че БФХГ води много тежки битки, че няма зала, токът е поскъпнал. Това е проблем, което цяло друго министерство се занимава – това на енергетиката. Не знам дали разбирате, че човек, който е дошъл недобронамерен, той търси конфронтация с теб. Имам твърде много работа, за да влизам в нападки с нея. Моите наблюдения като човек извън спорта показват, че БФХГ, на фона на останалите федерации, се е ползвала с голям финансов комфорт. Те имат резултати, а тя потвърди, че това мое твърдение я обижда. Не говоря само за финансов комфорт, а и логистичен. Аз не съм разбирал от гимнастика, подценявам спорта", започна той. 

"Не мога да отговарям за психическото състояние на Раева. Може би трябва да потърси помощ, аз говоря с факти. Вчера ми се обиди нейния съпруг, днес – тя, а днес сме в предаването „Семейни войни“. Когато казваш истината, другите се обиждат. Това е истината.Госпожа Раева добре преднамерено да обиди професор Дашева и тя успя. Дашева си замълча, тъй като е деликатен човек, а Раева дойде да действа агресивно. Ние не искаме да действаме така и тя срещна емоционална съпротива. Ние сме в различни етапи от развитието в живота си. Не мога да крещя и да се карам. Старая се да отговоря на всички, тръгна си тя и след това написа лъжлив пост. Аз съм един от хората, които обичат да изобличават лъжата. Ако тя е свикнала да говори с бивши министри, аз не съм така. Аз комуникирам по официален ред. Не става въпрос за моята секретарка, а за принципи".

"Днес казах, че всички са добре дошли – това е истината. Аз съм човек, който затваря кранчетата, които са текли досега. Достатъчно съм целеустремен да го направя. Първите списъци ще дойдат от тези, които са най-близо до мафията. Започвам жестока проверка, свързаните дружества, БСТ. Координирана е с министър Рашков, министър Петков. Някои може да е чул, че БФХГ ще се проверява и да ме вкара в изключителен скандал. Уважавам спорта, но просташко държание към мен и професор Дашева – няма да толерирам. Оттам нататък всички интерпретации имат своите доказателства. Госпожа Раева може да казва каквото пожелае. Никога не съм нападал нея и спорта ѝ". 

„Явно Пламен Манолов за нея е Пламен. За мен той е Пламен Манолов. Те си говорят на малки имена, но мен тези неща не ме интересуват. Някои хора, облагодетелствани от мафията, си говорят на малки имена. Аз с тях си говоря на малки имена. Аз протоколирам всичките си разговори. Всичко е черно на бяло, ако някой има други твърдения, ще ги развенчаем бързо. В момента, в който тя напусна залата, 50 човека си отдъхнаха. Аз не искам да ми ръкопляскат, а да съм коректен. Като виждам последните стенания от обгрижваните от статуквото, аз мога да давам брифинги всеки ден. Да ми излизат с декларации... Те, ако знаеха докъде съм стигнал с помощта си към тях, всеки трябва да си отговаря за действията. 

"Г-жа Раева си мисли, че тук си играем на "Аз те мразя, ти ме мразиш". Няма как, не е това нивото. Ако тя така е свикнала в семейството си, ние ще го пресечем. Все пак това министерство има някаква охрана. Ако иска да комуникира, си има ред. Няма да я ограничавам, напротив. За нейната Световна купа, след като си тръгна обидена, коментирахме, че трябва да намерим вариант за финансиране. Сега има втора такса за нея, правя всичко възможно да помагам. На някои и да им помагаш, те пак не са доволни. Аз не мога нищо да направя. По никакъв начин не ми влияят и не могат да ме отклонят от целта. Аз разбирам, че на някои това им е проблем. Получавам обаждания: "Ти ще видиш". Нищо няма да видя, те ще видят. Мина времето, в което някой можеше да плаши някого. И скоро някои хора ще го разберат", допълни Василев. 

Какво още каза министър Василев на своята пресконференция вижте ТУК!