Международната федерация по плуване (World Aquatics) реши да позволи на руските и беларуски спортисти да участват в състезания под егидата на организацията с неутрален статут, съобщиха от централата.
 
Според проучване, проведено от World Aquatics, 67 процента от анкетираните подкрепят връщането на спортистите от Русия и Беларус в международни състезания, ако са изпълнени определени критерии, включително липса на подкрепа за специална военна операция в Украйна, както и без знамената и химните на Русия и Беларус.
 
"Индивидуалните неутрални спортисти ще имат право да се състезават само в турнири, където времето или резултатът се определят от представянето на един спортист. Максимум един спортист от Русия и един от Беларус на дисциплина ще бъдат допуснати до състезанията по водни спортове", се казва в изявлението на Международната федерация.
 
Президентът на организацията Хюсейн Ал-Мусалам обяви, че се уважават всички спортисти.
 
"Организацията признава отдадеността, таланта на спортистите, независимо от тяхната националност. Въпреки предизвикателствата, пред които сме изправени на международната сцена, ние приемата нашата отговорност да създадем конкурентна, справедлива и приобщаваща среда за всеки участник. Бих искал да благодаря на всички, участвали в разработването на този строг и справедлив подход, за който се договорихме", каза той.
 
Руските плувци бяха отстранени от международни състезания след началото на специалната операция в Украйна и пропуснаха последните две Световни първенства./БТА