Трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова отбеляза в аванс наближаващия си рожден ден. Порасналото „златно” момиче е родена на 13-и ноември.

В ново амплоа: Мария Петрова като спортен журналист

Петрова бе гост в сутрешния блок на NOVA „Здравей, България”.

„От 16 години съм блен на УС на българската федерация по художествена гимнастика, последните пет съм вицепрезидент. Имам много ангажименти свързана с европейската федерация. Харесвам това, което правя, защото обичам децата. Те те зареждат и се възхищавам на тяхната отговорност и дисциплини. Учат се от малки да се трудят и да гонят някакви цели. Искрено се възхищавам на треньорите”, сподели Мария Петрова.

„Поради това, че почти не виждах семейството си, аз много държа на семейството си и то е приоритет. Исках професия, с която да мога да изградя баланс между работата и семейството”, добави бившата гимнастичка.

„Аз трудно намирах мотивация. Дните в залата са толкова изтощителни и едни и същи. Помня, че не исках да заспивам вечер. Не съм от хората, които са супер крайно амбициозни. Ние се смеем в нашия смят, че най-талантливите се отказват. Успяват тези, които повече искат успехите и са склонни да направят компромиси със себе си. Преди беше много по-строго и се изпадаше в крайности. Сега се движим повече в крак с времето. Процесът на тренировка не е толкова дълъг. Много говорим за храната и храненето в гимнастика, но всъщност всяка една жена също се ограничава”, коментира още Мария Петрова

За дъщеря си Елинор, Мария Петрова разкри:

„Исках да бъде гимнастичка дори за малко, защото този спорт създава една естествена елегантност в движенията на момичетата. Тя обаче не стоя много и се отказа. Тази година прави 18. В 12-и клас е. Щастлива съм, че с Елинор сме приятелки. С нея си споделяме много. Аз харесвам Европа, харесвам образователната система на Европа и се надявам да остане. Тя учи и завършва в академия в Испания. Не беше много щастлива с тениса, защото още първата година се контузи и претърпя операция. Това е академия и колеж, които изискват да се спортува, което е хубаво.”

Колкото до съпруга си Борислав Михайлов и семейството си, Мария Петрова сподели:

„Моето семейство винаги е било сплотено и всъщност хората са прави, казвайки, че ние повтаряме модела, в който сме живели. Винаги правя така, че когато сме всички в България да се събираме. Аз обичам да готвя, това ме успокоява и ми е приятно. Аз просто знаех, че това е пътят, че това е човекът. Наистина 23 години сме заедно с Боби. Ако двама души не са толерантни един с друг и не правят компромиси нищо не може да се случи. Щастлива съм, че попаднах на него, защото ние много се допълваме. Когато можеш да запазиш приятелството е много голямо щастие. Ние го имаме. Просто, ако имаш късмет да попаднеш на твоята половинка, за мен всичко е късмет. Трудно е да живееш с човек, който е такава обществена личност. Наистина е трудно. Подложен си на всякакви предизвикателства. Но аз съм свикнала, защото смятам, че те учат и те карат да се развиваш като личност.”