Една от най-успешните български гимнастички Мария Петрова сподели пред NOVA какви са новите неща около художествената гимастика, каква трябва да бъде успешната гимнастичка, както и какви са любимите ѝ неща.

"За мен това е един от най-красивите женски спортове, той възпитава на много качества, той учи на дисциплина, воля, да следваш целите си, също така успява да изгради едни красиви елегантни тела в момичетата, за мен беше важно да успея да помогна на нашите момичета, била съм световен шампион, въздухът е различен, когато си световен шампион, исках да помогна на момичетата да продължават да печелят медали", коментира Мария Петрова.

"В края на ноември ще е европейското първенство, ще се създаде и протокол за безопасност, щастлива съм, че има дата, гимнастичките имат цел, дано не ни залее втора вълна коронавирус, Олимпиадата е следващата година, спортистите може да бъдат в максимална физическа форма, за да се представят най-добре", добави тя.

"Отделен е въпросът дали ще се проведат тези Игри, аз лично се надявам да бъдат организирани, защото ако не се случи това, мечтите на много спортисти ще отидат на вятъра".

"Днешната художествена гимнастика е много динамична, състезателката трябва да бъде бърза, техника с уреда, сила на тялото, да е артистична, за да стане шампион. На симпозиум в Русия представихме нашата концепция за артистичността, в момента частта артистичност няма достатъчна тежест в крайната оценка, целта е да се даде необходимото значение на артистичността", добави Петрова.

"Щастлива съм, че през 2021 година Варна ще бъде домакин на първото европейско първенство, на което ще могат да се насладят български почитатели, както и европейски фенове на спорта, както и да се насладят на красивата ни страна". 

"Не гледам своите съчетания, не мисля с носталгия от онова време, радвам се, че успях да достигна върха, благодаря на треньорите си, включително и на конкурентките ми, които ме караха да вървя напред. Нешка Робева ще остане в историята на българската и световната художествена гимнастика, цели 15 години България беше на върха водена от Нешка Робева. Научи ме да преодолявам ината си, привикваше ни и ни питаше различни въпроси, тя е богатство, не само на мен е помогнала. Мария Гигова е фин човек и голям шампион, добър учител и добър организатор. С Илиана съм още от началото, когато застъпи като президент на федерацията, лобирала съм за нея, била съм зад нея, подкрепяла съм я, има много качества, жена със замах, създаде добър екип, за да може България да разчита на успехи и да се радва на успехи. Когато започнах с гимнастиката Мария Гигова се беше отказала, Илиана Раева също, тогава бяха популярни Лили Игнатова, Анелия Раленкова, Диляна Георгиева и аз и моите колежки се правехме на големи гимнастички, аз бях Лили Игнатова винаги, симпатизирах ѝ. Когато правя нещо давам най-доброто от себе си, това е разковничето, за всяка една гимнастичка, която иска да бъде шампион, да дава най-доброто от себе си", коментира още Мария Петрова.

"Приоритет ми е баланса, между работата и семейството, семейството ме прави щастлива, аз съм жена, която смята, че семейството много помага. Обичам пъзели, обичам да пътувам с мярка, да чета, обичам бързите скорости, колите, скоростите, интересувам се от новите технологии. Вярваща съм, в една по-голяма сила от нас, която ни кара да бъдем по-добри, по-силни и да не се отказваме", каза в заключение Мария Петрова.