Олимпийската шампионка в спортната стрелба Мария Гроздева се включи в инициатива “Равенството значи повече”, в помощ на хората с увреждания.

Около 800 хиляди хора с увреждания има у нас, но едва 10% от тях успяват да си намерят работа и имат възможност да изкарват прехраната си. Липсата на равен достъп, качествено приобщаващо образование и дискриминация са основните фактори за високите бариери при включване в пазара на труда за хората с различни възможности у нас.

„Тук хората с увреждания се считат за втора ръка хора. А те полагат много повече усилия. Познавам много спортисти като тях, които съм срещала и на параолимпиади. Те не искат да бъдат съжалявани. Трябва да има взаимопомощ“, сподели Мария Гроздева.

„Подкрепям и майките на деца с увреждания, които имат своите искания. Не виждам човек, който не би ги подкрепил.“

„Младежката олимпиада беше много успешна за нас, младите тръгват добре. Да, имаме очаквания към тях, това са бъдещите шампиони на големите олимпиади. Имаме много качествени деца, дано да продължат, да не се откажат. Догодина имаме вече Световни купи, ще се борим за квоти за Игрите в Токио, това са нашите цели“, коментира още Мария Гроздева.

Фондация Сошъл Фючър и тяхната кауза JAMBA - Кариера за всички, стартират Национална информационна кампания, която има за цел да промени нагласите към хората с увреждания в страната, като покаже техните възможности, потенциал и това, че всеки един човек може да се развива успешно в подходяща професионална сфера.

В кампанията се включиха още Асен Блатечки, Ангел Георгиев, Албена Атанасова, Бойчо Попов, Валентина Александрова, Гала, Жюстин Томс, Йоана Драгнева, Йорданка Фандъкова, Ксавие  Марсенак, Луиза Григорова, Мануела Малеева, Мария Илиева и Орлин Павлов, и успешно реализирани хора с различни възможности сред които параолимпийците - Михаил Христов и Ружди Ружди.

Символ на кампанията е математическият знак за равенство ( = ), който да напомня, че всички сме равни и имаме право на равен шанс.

NOVA е медиен партньор на кампанията.