Трикратната световна шампионка Мария Гигова е главен съдия на държавното първенство по художествена гимнастика за приз "Жулиета Шишманова", което започна днес в Бургас. Тя коментира представянето на девойките старша възраст от първия ден на надпреварата в специално интервю за Фейсбук страницата на БФХГ.

"В този първи ден от държавното първенство "Жулиета Шишманова" минаха квалификациите и многобоя при девойки старша възраст. Преди всичко искам да кажа, че това беше първото състезание от държавния календар на БФХГ. При тези отново тежки условия и рестрикции, поради пандемията, се наложи да съкратим графика на състезанието от четири на три дни, това създаде трудности и особено за съдиите. Беше доста натоварващо. Залата беше без публика, което пък не предразположи да се създаде друга емоция за гимнастичките. Но състезателките се справиха много добре и показаха много високо ниво на подготовка. Искам да изкажа адмирациите си не само към състезателките, но и към треньорите им, които успяха, въпреки трудностите, да подготвят своите възпитанички и те да вземат участие и то в много добра форма. За мен беше много приятно да бъда главен съдия на първия турнир за годината и да се наслаждавам на изпълненията на тези прекрасни деца", коментира Гигова.

В тези мартенски дни си припомняме и за великата Жулиета Шишманова и нейната революция в художествената гимнастика. На 16 март 1978 година великата Жулиета Шишманова загива в самолетна катастрофа, с нея пътуват нейната помощничка Румяна Стефанова, състезателките Албена Петрова и Валентина Кирилова, пианистката на националките Снежана Михайлова и съдийката Севдалина Попова. Всички те загиват на път за Варшава, където е трябвало да вземат участие в международен турнир.

"Приносът, който направи, това обновяване на художествена гимнастика не само в България, а и в световен план изобщо Жулиета Шишманова даде един нов тласък и нов път на този спорт, който стана по-атрактивен, по-емоционален, много по-добре приеман от публиката. За мен тя е новаторът, основоположникът на съвременната художествената гимнастика! Неслучайно всички нейни гимнастички печелиха състезания. Самата аз бях състезател на Жулиета Шишманова, а след световното първенство в Копенхаген през 1967 година чуждите вестници писаха "Българките са най-добри". Тогава спечелих първия златен медал на обръч за България и показахме на света, че се заражда новата съвременна българска школа. И така Жулиета Шишманова завладя света! Внезапната й смърт прекърши един талант, който можеше да даде още много като треньор на нашия спорт, а това първенство, което носи нейното име е още едно признание за присъствието и дирята, които Жулиета остави ва спорта и завладя света", добави Гигова.