Мариета Георгиева стана третата жена, която успя да изкачи Еверест. Именно тя бе гост в студиото на сутрешния блок на "Здравей,България", като разказа изключително интересни подробности около своето приключение, както и сподели какви са следващите ѝ цели.

"Всичко е трудно – от самото начало да връщането до базовия лагер. Има цялостна подготовка – психическа и физическа, която е много важна и тя не ме предаде. Изпълних си мечтата. Има много детайли в целия преход. Занимавам се с неформални школи, да. Обучаваме деца и в летни училища. Много случайно ми изникна идеята за Килиманджаро. Не го бях планувала, беше екзотично за мен, с лекота го изкачих. Не се доверих лесно на фирмата да се случи всичко. Беше проучване, което продължи две години", започна тя.

"Останаха цели в Австралия, Аляска и Антарктида. Най-трудното го минах и вече се надявам, че просто на останалите ще се насладя и забавлявам. Няма въздух на Еверест, но като цяло всичко е много развито – екипировка и оборудване. Не съм студувала, въпреки температурите, имах специални ботуши с нагряване", добави Георгиева.

"Денивилацията е огромна. Стъпваш само върху лед, на който трябва да се задържиш. Използвам GPS система, в която можем да комуникираме със съобщения. Обещанието ми е, че това е единственият ми и последен осемхилядник", завърши Мариета Георгиева.

Повече може да видите във видеото!