Смесената двойка на България по спортна акробатика Мариела Костадинова и Теодор Великов ще извърши един малък подвиг по време на Европейското първенство, което ще се проведе в Израел. Двамата тренират заедно едва от четири месеца, а ще представят страната ни на големия спортен форум от 30 септември до 3 ноември.

Мариела Костадинова вече е добре позната на родните фенове. Точно преди година тя спечели златен медал от Младежките олимпийски игри, но с друг партньор - Панайот Димитров.

След отказването му от спорта, треньорският екип веднага се опита да намери ново достойно попълнение. Така щабът се спира на Теодор Великов.

Любопитен факт е, че Теодор не е тренирал в последните 7 години, в които се занимава с различни дейности, в това число и работа в чужбина. Днес Теодор е на 25 години, но по нищо не отстъпва на колегите, а и конкурентите си. Опитът му е свързан предимно с четворки - мъже. Въпреки това гледа към нови върхове, възстановил е формата си и е повече от готов за отлично представяне. А и как би могло да бъде по друг начин, след като до себе си има Мариела - пораснала и още по-амбицирана.

Двойката подготвя изцяло нова програма, която до голяма степен досега не са изпълнявали. Дори леките контузии не успяват да ги спрат, напротив.

„Чувствам се добре с Теодор, нормално е да има леки дрязги, каквито има при абсолютно всички. Но иначе, да, всичко е наред, нямаме проблеми”, сподели Мариела Костадинова.

Акробарите ни готови за нови европейски върхове

Нейният партньор не крие, че винаги е имал мечта да играе в смесена двойка: „Дълго време играх четворка, винаги съм искал да бъда смесена двойка. След като се отказах, мислех, че никога няма да имам тази възможност, но сега веднага грабнах тази възможност. Голяма отговорност е да тренирам с Мариела, защото тя е олимпийски шампион. Много е трудно, особено за мен, след като толкова дълго време не бях тренирал.”

„Най-трудно при завръщането беше да вляза отново във форма, гъвкавостта в нашия спорт се губи много бързо. Доста бях поизгубил и издръжливостта, но лека-полека се случват нещата, мисля, че за този кратък период постигнахме доста добри резултати. Но можем и повече. Трудно е, но ще се справим”, сподели Теодор Великов.

Изискванията към смесената двойка са много високи - въпреки новата програма, новите упражнения и новите партньори. Синхронът между двамата вече личи и с просто око. Мариела и Теодор са едва на прага на своя път, а първата голяма крачка е Европейското първенство.