Жената до Боян Петров Радослава Ненова призова спасителите на Шиша Пангма да прекратят търсенето на алпиниста. Неговите сестра и майка обаче се надяват акцията да продължи. Защото надеждата им за чудо не ги е напуснала. „Молим се, не сме го отписали, не мога да се откажа”, споделя майката пред NOVA. „100% жив е. Той трябва да живее, той е силен”, споделя пък дядо Боян, който разказва за последния си разговор с кръстения на него внук. Един искрен разговор за надеждата и болката.

„Всеки ден ставам с мисълта, че той ще продължи да живее и че се е скатал някъде, в някаква цепчица и че си мисли за нас”, споделя сестрата Александра Петрова. „Няма да се предам, докато не чуя някаква новина”, а майка ѝ допълва „лошата новина”. „Не си казваме почти нищо на заминаване.”

„Когато заминава ми се обади по телефона, казах му Бояне, на добър час, бавно ходиш, бързо стигаш”, казал на своя внук дядо Боян.

Пред сестра си пък алпинистът е признал, че не му се заминава. „Каза ‘тук всичко е разцъфнало, хубаво, не ми се тръгва, а там ще ми е студено’. Казах му, защо тогава отиваш. ‘Ами, нали такава е мисията’.

По план Боян Петров е трябвало да се завърне у нас на 28 май, рожденият ден на сина си.

 „Вярвам много на шерпите. Чувството му за съхранение е голямо. Там има непрекъснато препятствия, но винаги има някой около него, а сега е сам. Той предприема много акции сам, но някой го вижда. Много време измина, това е тъжното.”

„Шиша Пангма може би го е задържала заради сложността на този връх. Той е най-ниският, а той нищо не подценява. Той е много методичен. Молим се, не сме го отписали, не мога да се откажа.”

„100% жив е. Той трябва да живее, той е силен”, споделя дядото.

А на какво го е учила майка му: „На свобода съм го учила. Винаги казвах 'Ти можеш да правим, каквото пожелаеш’. Само че има отговорност. Ако трябва ще остане завинаги в планините, но на нас ни се иска да си дойде.”