Българската лекоатлетка Ивет Лалова заяви, че има желание да стане рекордьорка на 200 метра. В специално интервю за NOVA TV тя сподели, че е имала нужда да се откъсне замалко, да не стъпва на стадиона всеки ден, да се дистанцира от ежедневните си задължения покрай спорта. Тя обаче добави още, че има големи планове за 2017-а година.

Припомняме, че се очакваше Ивет да се откаже след 31-те Летни олимпийски игри в Рио де Жанейро. Изненадващо обаче тя обяви, че ще продължи да се състезава.

"Имах нужда от дори психическа почивка, затова си дадох достатъчно, но никога не съм спирала да тренирам за повече от няколко дни, защото съм толкова свикнала, за мен това не е само работа, а и начин на живот и честно казано не се чувствам добре. Затова през това време тренирах вкъщи, тренирах, където ми се отдаваше и сега съм готова. Свежа и заредена с емоции и енергия", започна Ивет. 

"Не съм спирала реално. Хем спрях и се откъснах. По-скоро имах нужда да не стъпвам на стадиона и да не чувствам, тази отговорност, която се превръща в едно задължение, работа, че всеки ден трябва да си там, всеки ден трябва по едно и също време. Може и от това имах нужда, малко да си почина", добави Ивет. 
 
"За мен сега ще започне 21 година, като атлет изобщо цялата ми кариера от момента, в който започнах да тренирам 12-годишна, сега започва една нова година за мен". 

Запитана за намеренията си за 2017-а година, Ивет сподели: "За да остана, за да не приключа своята кариера сега, значи имам сериозни намерения и имам големи планове и се надявам следващото лято да бъде един успешен сезон". 

"Защо ще ме попиташ най-вероятно. Много хора ме попитаха защо не се откажеш след Олимпиадата. Много мои колеги избраха точно този момент, момента в който се представиха добре, за да приключат своята кариера, но при мен така един малък лош късмет, една контузия, която не ме спря, но ме спъна леко по време на Олимпийските игри ми създаде много главоболия и доста сълзи, които останаха скрити. Остана в мен един въпрос, какво щеше да се случи и доколко аз бях готова да се прeдставя по-добре, ако не се бях контузила непосредствено преди това. Именно това ще бъде моята мотивация за следващата година и зная, че просто трябва да направя същото, което направих през последната година като работа и като тренировка, което въобще не е малко и е много трудно разбира се и ще има, ще има успех накрая, надявам се. Това е моята мотивация!", продължи Лалова.  

"Това е единственият позитивен момент на тази зима, че Европейското първенство е много близо. Освен това, аз съм състезател, подчертавам, който наистина не пропуска първенства, обича да се състезател.Проблемът е, че зимата моята дисциплина вече от доста време, не е в календара на европейската лека атлетика, а и на световната. Аз дори бях последната европейска шампионка на 200 метра в зала, още през 2005 г. И ако преди време не усещах тази липса, то сега моята дисциплина много ми липсва и за мен подготовката за 60 метра след това става много трудно да се разгърне, до тези 200, които ми трябват през лятото", коментира лекоатлетката. 

"Затова, ако пропусна зимния сезон, то би било единствено поради тази причина и поради причината, че все по-малко състезания и турнири се намират зимата и зимата става много труден сезон за подготовка. Не само в България, а защото има по-малко състезания, по трудно се пътува, повече болести. Затова аз обичам да заложа да добрата и качествена зимна подготовка и да започна по-рано летния сезон". 

За бъдещето след спорта, Лалова каза: "То ще се избистри съвсем ясно, в момента в който приключа най-вероятно със спорта, за да мога да се отдам изцяло на останалите си интереси и разбира се на моята кариера след приключването на спортната така. Чисто професионална. Затова засега има някои щрихи и насоки, надявам се и винаги съм казвала, че аз бих се чувствала полезна в света на спорта. Бих се чувствала полезна, като един глас, като един защитник на атетите, на спортистите. Този мой опит, който съм натрупала, тези състезания, държави, в които съм била и съм имала късмета да се състезавам, би било наистина много полезно и смятам, че бих могла да променя към по-добро поне спорта. Затова се надявам наистина, нека да кажаме след година две, защото аз също не казвам, че това е последна ми година. Нека кажем, че скоро ще се появят такива неща".

Колкото до това, че Юсейн Болт обяви, че ще се оттегли сле Световното първенство в Лондон през 2017, Лалова сподели: "Ами да, той го обяви това нещо, аз не искам да го обявявам, защото пък представяш ли си, ако в Лондон бягам личен, което за Юсейн Болт би било доста трудно, защото неговите резултати спадат през последните години. Разликата е, че той е Юсейн Болт и дори с по-слаби резултати все още има предимство пред останалите, докато аз преди 1 година бягах личния си резултат на 200 метра и тази година бях повече от готова да го направя това нещо, затова за мен, може би това, че намерих своята дисциплина в края на своята кариера беше много голям плюс и ми даде и ми даде поне още няколко години".
 
"Тази есен се срещнахме с Бономи, след дълга почивка, след като приключи Олимпиадата, след като минаха всички емоции. Седнахме с него и си казахме точно това (бягане под 22 секунди на 200 метра), ако това не е мотивация за нас, че сме толкова близо до нещо толкова голямо и толкова важно и за неговата кариера и за моята, а именно защо да не бъде един нов български рекорд на 200 метра. Така ще бъда рекордьор и в двете спринтови дисциплини. Смятам, че няма какво друго да ни зареди толкова много и да можем да продължим да се трудим по същия начин", допълни Ивет.

Лалова засегна и темата с личните си приоритети, както и това дали мисли за наследник: "Когато вземеш едно решение да подготвиш още един сезон ти водиш със себе си много хора. Инвестират се в теб много средства от федерацията,  от министерството, които ни помагат толкова добре в последните години особено и нямаме никакви проблеми с подготовката, за което им благодаря. И някак си ще бъде като едно предателство спрямо всички, които инвестират и помагат и вървят заедно с теб по този път, но в същото време пък е една прекрасна новина и смятам, че никой няма да се разсърди, в момента, в който аз обяви, че очакмам своя наследник, но засега наистина моето решение е продължа напред и да подготвя сезон 2017-та и затова наследникът, може би ще изчака малко".

Цялото интервю може да гледате в емисията на NOVA SPORT.