Кубрат Пулев даде специална пресконференция в София, на която даде разяснение за контузията си, за причините за отказа от мача с Антъни Джошуа и за своето бъдеще.

"Поводът не е лош. Поводът е да не казвате, че се прибирам скришно от някой. Смятам, че контузията си е контузия. Всички разбраха. Получи се при един от спарингите. При един удар, който нанесох на един от спаринг партньорите, се разтегна нещо като сухожилие. Изчакахме да поотмине, но не беше така. Лекарят установи, че има разтягане и леко разкъсване на един от мускулите при подмишницата, при гърдата."

"Тренирах после една седмица без да правя спаринги, това нещо не позволяваше. Основното време за подготовка го прекарах като на почивка. Седмица по-късно отидохме пак при лекаря, през цялото време правех упражнения, пиех специални витамини. Всяко нещо обаче си иска твоето и не може да се претупа."

"Това не е Градско първенство на София да побеждавам с една ръка. Мач за световна титла. Лично аз съм отговорен и от себе си изисквам да бъда подготвен на 100% и да покажа какво мога. Нямаше как да се случи и затова с треньора и лекаря преценихме, че е по-добре да откажем мача за по-късен етап. Аз и тогава се чувствах добре. Това просто е много специфична контузия, боли при точно определени удари с дясната ръка. Пробвах и спаринг само с лявата, но това е на 40% и няма как."

А как ще продължи подготовката на Кобрата? "Не съм спирал да бъда в залата, но ще правя общо физическа подготовка, която да не включва тези движения с ръката. Контузията не е нещо, което трябва оперативна намеса, трябва ѝ време, което според лекаря е 4 седмици. Въпросът е после да не създава повече проблеми.

"Не един път съм играл с контузии, много пъти, повече от него. Няма как да се уплаша при условие, че казвам, че такъв мач искам и такъв мач ще има. И в негов, и в мой интерес е. Такъв мач ще предстои. Ще се подготвя много добре и смятам да победя. Може трима като Джошуа да са в ринга и да изляза с контузия, ако излизам за парите. Аз отивам да победя, не за да участвам за парите. В случая за мен е по-важна победата от олимпийския принцип. Смятам, че догодина най-много (ще се проведе мачът б.р.).”

„Сигурен съм даже, че ще го победя, защото знам какво мога, знам собствените си сили. Не е нищо повече от мен, напротив, аз съм доста по...макар и той да изглежда силов, мощен, имам много качества, с които го превъзхождам и смятам, че мога да го победя. Въпросът е да се подготвя добре, да съм уверен в себе си.”

„Това не е нещо, което е прогнозирано да се случи тази травма. Смятам, че така създалата се ситуация всеки може да си направи неговите изводи. Всеки може да си преценява и да си ръководи собствения живот и собствения стил.”

„Така съм преценил, не казвам, че някой трябва да ме следва и копира. Всеки си има свой стил. Мои съотборници ме съветваха да изляза и да се бия, ако ще и с едно око. Те се бият основно за пари, а при мен по-важното в случая е световната титла.”

„Не знам дали повечето хора и критици си дават сметка, че става дума за наистина много пари. Пари, които и аз не съм изкарвал и не съм сънувал. От друга страна е правилно да казват, че трябва да се кача на ринга. Моята идеология не е такава. Става дума за много пари, които много хора изобщо не могат да изкарат през целия си живот.”

Относно отношенията си с промоутърската агенция Зауерланд, Кобрата сподели:

„Отношения между боксьор и мениджър, които никога не са идеални. Двете страни имат общ интерес, но и индивидуален интерес. Затова им казвам през цялото време да бъдем в по-добър контакт, за да можем да се развиваме както аз, така и те.”

„Не трябва да бъдем използвани. Не става 2 месеца преди мача да играем, както искаше Джошуа предния път. Въпросът е, когато се прави нещо, да се прави както трябва. Надявам се да работим още по-добре, защото досега наистина куцаха нещата и това си личи.”

„Възможно е във всяка една от версиите, въпросът е на мачове, трябва да се направят още 1-2-3 мача, а може и по-рано. В тежка категория в момента е много по-интересно отколкото преди година-две. „

„Имал съм предложения и преди да подпише, и по време, в момента дори имам. Ще видим. Аз не един път и на Кале му казах, че е хубаво да работим като партньори, защото моят глас също е важен. Не съм далеч от нещата. Тук е въпрос на интереси, доколкото се може да се вярва, се вярва.”

„Ситуацията, която е в момента, предвещава преговори, за които и двете страни имаме желание. Имам желание да побеждавам, имам много енергия. Такава контузия не може да ме поколебае. Изисква някакво кратко време, което трябва да се почине и невъзможност да се подготвя така, както трябва да се подготвя.”

„Апелирах мачът да бъде месец по-късно, но това не се случи, защото те си слагат дата. Моите промоутъри не успяха да се преборят, има и правила на ITF.”

„За съжаление сега не мога да ви кажа някаква новина, единственото е, че мога да играя и в Америка, в Щатите, в Чикаго също. Смятам, че има доста варианти, въпросът е контузията да отмине и да забравя за нея.”

„Казах им, че имам желание да играя, въпреки контузията. Самият Еди Хърн каза на Кале Зауерланд да излезе така да играе. То си е в техен интерес, но не и в мой. Искам да изляза и да побеждавам, това е моето желание.”

А относно предстоящия сблъсък на Джошуа с Карлос Такам, който замени Кобрата в последния момент, българинът коментира: „Тази среща, то си е малко като тренировъчен бой. Виждате какво правят хората. За около час вече от изходно положение правят мач. За какви пари говорим. Колкото е подготвен толкова. Никой няма да откаже такова предложение, защото хората са по друг начин устроени. Това ще му е като спаринг. Да тренира и да се подготвя за мен, защото това ще му е спарингов бой.”

„Щатите е едно поле, на което не е лошо да се развием. И там имаме контакти. Галата ще се проведе в Чикаго. За в бъдеще мога да играя в Щатите. Там ще направим доста разговори, за да обмислим как ще се проведат нещата.”

А ще има ли нова галавечер в София? „Може и това да се случи, въпросът е да има добър противник, защото когато побеждавам, на българите им се струва, че е лека ръка. Кевин Джонсън победи Пианета след мен, така че не е толкова слаб, колкото говореха българските "специалисти".

„Имам договор до 2018 края, но мога да боксирам навсякъде, стига да е в интересите и на Зауерланд. Не може да ги пренебрегнем, аз съм обвързан с тях и колкото и да не се разбираме, аз дължа на тях, пътят ми до тук е свързан с тях.”

„Мога да кажа, че оставам при Ули Вегнер, защото Ули е един специалист, който има много опит зад гърба си. И то не на ниво юноши, а на ниво световни шампиони, много световни шампиони. Ще остана с него. В Щатите, когато ходя, мога да тренирам и там, може и той да идва.”

„Когато се работи прибързано и се стреми човек да навакса, тогава шансът за такава контузия е по-голям. Заради това като е кофти енергията, си вървят нещата по този начин. Такива неща не трябва да се случват в бъдеще. Такава беше и ситуацията, изчаквахме да видим кога Кличко ще реши, дали да играе или не. По-вероятно беше да играе, но в последствие той отказа и трябваше да започнем подготовка по най-бързия начин.”