Министърът на спорта Красен Кралев отговори директно на протеста на спортистите с увреждания на слуха за отказаните им премии.

"Допусната е грешка или подвеждане на институциите," заяви Кралев в "Здравей, България".

"Парите за премии идват от държавния бюджет. Не става въпрос за пари. Става въпрос за много пари," отбеляза той. "Това са медалисти от Световни първенства за глухи."

"Когато е направена промяната в закона, Дефлимпикс е добавен механично към останалите олимпийски премии и така медалистите оттам получават същите премии като останалите олимпийци," обясни Кралев. "Не може да става въпрос за сравнение между Параолимпиада и Дефлимпикс. За параолимпийците съществуват и протоколи, а за останалите състезания няма."

"България винаги се е грижила добре за достойните спортисти. Показва го размерът на премиите. 1380 лева е средната премия за олимпийски медалисти. На база броя медали се определя месечната пенсия. Минимално, бронзов медалист от Олимпиада или Параолимпиада взима 1104 лева," каза Кралев.

"Но например футболистите, които станаха 4-ти в САЩ, не получават нищо. Няма медал," продължи той. 

"Според мен хората са били заблудени. Те вярват, че Дефлимпикс е със статут на Олимпийски игри. Всички в спорта знаем за какво става въпрос. Нашето общество е много чувствително на такива социални теми. Но много други спортисти заслужават признание. Има шахматна Олимпиада, игри за трансплантирани, световни ученически игри." 

"Има заблуда. Трябва нов закон за спорта," категоричен бе Кралев.

Той нарече изплащането на премии за Дефлимпикс и Световни игри за глухи "операция". "Първо се започва с тези от Дефлимпикс. Пробват с един, с двама и 2015-та изсипват списък с 51 души."