Федерацията по вдигане на тежести бе раздирана от скандали през изминалата 2015-а година, а четирима души в лицето на Асен Златев, Кристияна Колева, Иван Чакъров, Марин Милашки представиха своята визия за случващото и поискаха оставката на досегашното ръководство на федерацията.

Начело с олимпийския шампион по вдигане на тежести от Москва Асен Златев квартетът изрази мнение, че единственият начин за възраждане на този спорт е създаване на паралелно държавно първенство, за което министерството е обещало финансиране.

„Във федерацията има един сериозен проблем – клубове фантоми, които не осъществяват дейност, но гласуват чрез ръцете на секретарки и кой, когото е хванал, така че не успяхме да се преборим за някакви действия на тези събрания. Времето е дошло да се направи тази промяна и този спорт да тръгне по единствения правилен път, по който трябва да се върви“, започна Златев.

„Имахме много ползотворна среща с министър Кралев, на която му разказахме за клубовете фантоми. Имаме достъп до информация, че има клубове от по двама души, а според новата наредба клуб, който има по-малко от 10 души не може да бъде финансиран, но пак играем на приятели и наши, и ваши. Идеята за тази година е да се създаде паралелно държавно първенство, имаме подкрепа от министерството да го направим, обещаха ни финансиране, ролята на федерацията тук се изключва, защото тя е със спряно финансиране, няма как да подсигурява държавния спорт. Другата идея е да мине тази година и хората да имат спокойствието да работят, да стане ясно какво се случва с ръководството, наказанието, дали тя ще бъде платена и от кого“, коментира още Златев.

На свой ред Кристияна Колева сподели: „Ние не желаем да работим със сегашното ръководство, защото нямаме нито една обща точка – нито за клубовете фантоми“.

„Откакто настъпи допинг-проблемът, ние решихме да затаим нашата активна публична дейност, за да не повлияе протестите или нашите мнения негативно върху решенията, които имаше да се вземат, още текат те и заради това бяхме решили да спрем. Надяваме се, че и министерството вече се е усетило. Сега започнаха да се усещат и министерството, че или този спорт трябва да го има, или да го няма, но по този начин не се вижда как ще върви“, каза още Златев.

„Неделчо Колев да си подаде оставката и Борислав Гидиков. Защото аз ако виждам, че толкова клубове са срещу мен и ако съм мъж с гащи (т.е. панталони) и виждам, че толкова хора са против мен, ще си подам оставката, но те не са“, добави Колева.

„Относно финансирането - не е спряно финансирането на федерацията заради допинг скандала, а заради липси на федерацията. Това ни го каза лично министър Кралев по време на срещата“, завърши Колева.


 Vbox7 вече има ново мобилно приложение, повече информация можете да намерите ТУК